// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ulrikka S. Gernes: En pige forlod værelset
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ulrikka S. Gernes: En pige forlod værelset

Skrevet af den 5. april 2024 – 05:44Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Anna Sofie Vedersø Larsen

I Ulrikka S. Gernes roman møder vi den unge pige Tanja på 14 år. Tanja vokser op i et kunstnerhjem og møder i starten af romanen forfatteren Eg på 46 år, som er en ven af familien. Tanja og Eg begynder at udveksle breve med hinanden og herfra begynder en relation at vokse mellem de to som med tiden udvikler sig til et forhold.

I romanen følger vi den unge Tanjas tanker om den spirende kærlighed som hun oplever at føle til Eg. Samtidigt hopper vi med jævne mellemrum til den voksne Tanjas nutid og hendes tanker og følelser omkring forholdet til Eg – nu set på afstand og ud fra et voksent perspektiv. Vi bliver præsenteret for de mange breve som Eg har sendt til Tanja – hvilket er med til at forstærke følelsen af, at romanen læner sig tæt op ad forfatterens egne, levede erfaringer.

Igennem hele romanen er der et underliggende ubehag – som er svært at slippe, også efter man har læst sidste side. Som læser undrer man sig over, hvorfor der ikke er nogle voksne omkring Tanja og til dels også i Eg’s omgangskreds, som griber ind og sætter spørgsmålstegn ved den store aldersforskel mellem de to og den fuldkommen skæve magtrelation, der er imellem dem. Især fordi vi også kan følge med i, hvordan relationen til Eg har påvirket den voksne Tanja og hendes søgen efter, at få Eg til at erkende, at han har gjort noget galt.

Som læser kan man ikke lade være med at trække parelleler til de historier vi har hørt de sidste par år om grooming af unge mennesker, for det er præcis det som Eg udsætter Tanja for. I de aktuelle historier foregår groomingen på nettet og i det skjulte, hvor det i romanen er fuldt ude i det åbne – og der er stadig ikke nogen der griber ind og siger fra over for det. Som forfatteren skriver ”Det var en anden tid. Alligevel må det have været opsigtsvækkende, noget, man aldrig glemmer. Dem der siger at det var en anden tid, må vide hvad de taler om. De var der selv”.

Alt i alt er romanen særdeles velskrevet, historien er gribende og jeg kan kun give mine bedste anbefalinger til Gernes debutroman.

Ulrikka S. Gernes, En pige forlod værelset, Februar 2024, 340 sider, Gads forlag

Der er lukket for kommentarer.