// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sophie Gevind: Små sorte bogstaver
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sophie Gevind: Små sorte bogstaver

Skrevet af den 5. august 2023 – 06:49Ingen kommentarer

Debutantalarm – gå ikke glip af denne roman!

“Jeg ville ønske, at jeg kunne gøre det anderledes, men det føles som en ustoppelig flod i mig. Bogen, eller hvad det er, jeg sidder og taster på, skal ud. Ikke for litteraturen eller boghyldernes skyld. Men for børn, der bor i sorte huller. Måske den kan få dem til at føle sig bare lidt mindre alene.”

Romanen Små sorte bogstaver er til “børn, der bor i sorte huller” og til alle os andre læsere, der sætter pris på en medrivende fortælling om en piges barndom og opvækst med manipulerende forældre: en misbrugende, psykisk syg far og en dårligt fungerende, angstramt mor.

Sofie er skilsmissebarn. Begge hendes forældre flytter jævnligt og Sofie har derfor aldrig rigtig en fast base. Hendes far Frank er aktiv og handlende. Han bygger svævebane, bager franskbrød og sejler hele sommeren. Han bor på lånte værelser og sommerhuse og lever lidt fra dag til dag. For hendes mor Tina er det vigtigt at have den rigtige adresse, og hun flytter også løbende rundt. På overfladen ser det ud til at hun har styr på livet. Hun har fået en ny mand, hun inviterer til middag, men når gæsterne er gået tilbringer hun tiden i hjemmetøj og er sjældent i arbejde.

Små sorte bogstaver er en autofiktiv roman om skamfuld ensomhed, om en kompliceret opvækst og om en stædig trang til at ville overleve alt det møg man udsættes for. Det er også en roman om at elske sine forældre, selvom de er kropumulige. Og en roman om at frigøre sig fra forældrene, fordi relationen ikke er sund. Det er et portræt af voksne, der knap kan tage vare på dem selv, hvordan skal de kunne være stabile sunde rollemodeller for børn?

Romanen er velkomponeret, fint skrevet og får mine varmeste anbefalinger. Til læsere af Stine Askov og Thomas Korsgaard. Små sorte bogstaver er moderne socialrealisme fra den bedste hylde.

Små sorte bogstaver er Sophie Gevinds (f. 1994) fremragende debutroman og jeg håber hun kommer til at skrive mere!

Sophie Gevind, Små sorte bogstaver, Juni 2023, 350 sider, People´s

Der er lukket for kommentarer.