// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kerstin Ekman: Ulvespring
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kerstin Ekman: Ulvespring

Skrevet af den 20. december 2022 – 07:00Ingen kommentarer

Kerstin Ekman er i mine øjne en af Sveriges allerbedste forfattere. I mere end seks årtier har hun beriget os med fremragende bøger, som blandt andet Hændelser ved vand der indbragte hende Nordisk Råds Litteraturpris. Med Ulvespring har hun overgået sig selv.

Uffe er en ældre herre, bosat i de svenske skove sammen med sin kone. Han dyrker jagten, lokalsamfundet og sin kone, men alderen trykker og med den og en hjertesygdom kommer trangen til at gøre status over sit liv – og nye tanker om den natur, der altid har været en vigtig del af hans tilværelse.

En dag møder han en ulv i skoven, en smuk, stor han. Ulven er (ligesom i Danmark) et dyr, der bærer en enorm symbolik, og dens væren får Uffe til at genoverveje sit forhold til jagten, til skoven og til sine naboer.

Det er et lille mesterværk, Kerstin Ekman har begået. Det er en smukt, smukt skrevet roman om en mand i slutningen af hans liv. En hyldest til den vidunderlige svenske natur, men også skrevet med en ømhed for de mennesker, der lever af og i den. Og så er det naturligvis en kærlighedserklæring til ulven, dette storslåede dyr, der vækker både de bedste og de værste følelser i mennesker. Ulven er et dyr, hvis betydning strækker sig langt ud over dens snudespids, og i Ulvespring føler vi den helt tæt på.

Ekman kan skrive store følelser frem med små ord og billeder. Her er ikke de store armbevægelser, men det er alligevel bevægende og ømt. Især en scene mellem Uffe og hans hund rørte mit hjerte. Ulv og hund. Natur og kultur. Vildskab og troskab. Ulvespring har det hele, herunder min allervarmeste anbefaling.

Bogblogger har tidligere anmeldt Tullias verden af samme forfatter. Ulvespring var i øvrigt nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2022.

Kerstin Ekman: Ulvespring. 208 sider, Gyldendal. Oversat af Anne Marie Bjerg, udkom 13. oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.