// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kerstin Ekman: Tullias verden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Roman

Kerstin Ekman: Tullias verden

Skrevet af den 1. marts 2022 – 07:29Ingen kommentarer

Vidste du at Cicero havde en datter? Tullia hed hun, og ligesom de fleste andre kvinder fra den senromerske republik ved vi meget lidt om hende. Hendes far spillede på den store politiske scene, og hans taler læses stadig mere end 2000 år efter hans død, men Tullia selv finder vi kun sporadiske spor af i kilderne – hvor af de fleste er Ciceros egne breve.

Tullia er ikke ene om, at være forsvundet i historiens tåger. I Rom hørte kvinder ikke til i det offentlige rum og havde ingen politisk rolle. Vi møder dem kun i kilderne, når de som brikker i deres familiers spil bliver gift, skilt eller føder børn, og i årtusinder har ingen for alvor skænket det en tanke. Sådan er det jo, kvindeliv er kedeligt liv, mændenes liv er der hvor historiens hjul drejer, krige vindes og tabes og riger bygges op eller styrtes i grus.

Men kvindeliv er også liv, og også fortidens kvinder har ret til deres egen plads i historien. Derfor eftersøger den svenske forfatter Kerstin Ekman sporene efter Tullia og de øvrige kvinder fra hendes samtid. De skjuler sig i brevene fra deres fædre, brødre og mænd, men det betyder ikke, at de ikke var der. De var mødre, døtre, elskerinder, hustruer og enker, og hvis man lytter ganske nøje, kan man alligevel høre deres hvisken, selv her flere årtusinder senere.

Kerstin fletter Tullias historie sammen med fortællingen om hendes egen ungdom, hvor der heller ikke var så meget plads til kvinder. Hun bruger sin egen livserfaring (Ekman er fra 1933) til at perspektivere ikke bare kvindeliv, men også historiesynet på kvinder og med sin søgen efter Tullias aftryk i verden, leder hun ikke bare efter Ciceros datter, men efter sporene af antikkens kvinder generelt og fortæller om alt det, der er gået tabt fordi vi har lagt mere vægt på mændenes historie end på kvindernes.

Tullias verden er interessant og næsten poetisk. Det er en klassisk Ekman fra en dygtig forfatterinde med noget på hjerte. Jeg synes måske, at den er blevet lige kort nok, og havde gerne set flere af historierne foldet mere ud. Når det er sagt, så er Tullias verden en bog for alle med interesse for Romerriget, for kvindehistorie – og for litteraturhistorie.

Kerstin Ekman: 178 sider, Gyldendal. Oversat af Anne Marie Bjerg, udkom 29. november 2021

Der er lukket for kommentarer.