// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan Guillou: Den der dræbte helvedes engle
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jan Guillou: Den der dræbte helvedes engle

Skrevet af den 14. september 2022 – 06:16Ingen kommentarer

Svenske Jan Guillou fik sit store gennembrud i midten af firserne, hvor den første roman i serien om Carl Hamilton udkom. Hamilton var den svenske efterretningstjenestes nye hemmelige våben, med verdens hårdeste militære træning i bagagen og license-to-kill. En sammensat person med adelig baggrund, forhenværende Vietnamaktivist og holdninger et godt stykke til venstre for den politiske midte. Samt en intens interesse for mange af livets goder, ikke mindst skønne vine.

Nu har Guillou genoplivet ham sammen med en anden af forfatterskabets hovedpersoner, journalisten Erik Ponti, der blev nær ven med Hamilton. Begge er de godt oppe i årene, knoglerne værker og gør ondt, hukommelsen er måske ikke helt så stærk som i de unge dage, og ja, så er verden af lave med mobiltelefoner og sociale medier, nyfascisme og overfladiske relationer mellem mennesker.

Det er især Ponti, man følger, og han er sur på mange. Ud over de sociale medier og samfundets højredrejning, kan man også kaste op over kvindelige krimiforfattere, corona naturligvis, motion, unge ny-rige etc etc. Denne klagesag er tæt på et blive for meget. Men heldigvis er der en kidnappet pige, som skal befries, og så er der en ældre velhavende dame, som oplever mærkelig stråling og støjgener i sit hjem – lige en sag for vores umage makkerpar, svenske James Bond og Hr. Suresen. Samt selvfølgelig de drab, der åbner bogen

Otte rockere, hvoraf flere var bevæbnede er blevet skudt ned i løbet af ganske få sekunder af en person med ét håndvåben. Ikke en maskinpistol, men en almindelig pistol. Det er der ikke mange, som kan, og Ponti kigger naturligvis i retning af Hamilton, der trods sin høje alder, måske stadig kan agere iskold og særdeles kompetent dræber.

De mange intriger og plots løfter bogen, og man er fint underholdt. På trods af de mange beklagelser er der noget fornøjeligt over de to mænds samvær og gerninger, og der er en gennemgående let ironisk tone. Så alt i alt, som stor fan af den gamle Hamiltonserie, kan man udmærket leve med, at Guiloou har kigget i retning af de to herrer igen.

Jan Guillou: Den der dræbte helvedes engle. Modtryk, 315 sider. Maj 2022. Oversat af Anders Johansen.

Der er lukket for kommentarer.