// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Volker Kutscher: Lunapark
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Volker Kutscher: Lunapark

Skrevet af den 8. juni 2022 – 07:57Ingen kommentarer

Der er sket meget siden Gereon Rath i 1929 blev overflyttet fra K√łln til Berlins politi. Nu er √•ret 1934 og de br√łlende tyvere er endegyldigt slut. I Berlin hersker SA og nazisterne, og dag for dag undermineres retsstaten ‚Äď og Berlins politi.

(Advarsel: dette er sjette bind i en serie, og i det f√łlgende vil der blive omtalt h√¶ndelser fra de tidligere bind. Spring over, hvis du ikke har l√¶st de fem f√łrste bind i serien og g√• direkte til anmeldelsen af bind 1, Den v√•de fisk).

Rath er ikke meget interesseret i politik. Han er optaget af sin karriere, sin Charlotte, hunden Kirie ‚Äď og af Fritze, et tidligere gadebarn, der nu er blevet en del af familien. Rath vil bare opklare mord uden indblanding fra hverken nazister, chefer eller andre irriterende typer. Derfor er det ham ogs√• vederstyggeligt at det hemmelige statspoliti ‚Äď endnu ikke almindeligt kendt under forkortelsen Gestapo ‚Äď med en tidligere kollega i spidsen blander sig i opklaringen af et m√¶rkv√¶rdigt drab p√• en nazistisk SA-mand. Gestapo er nemlig overbevist om, at det er en kommunistisk fraktion, der st√•r bag, og ingen fakta i efterforskningen vil f√• dem til at overveje andre alternativer.

Samtidig viser det sig, at gangsteren Johan Marlowe er tilbage i Berlin og han har en opgave til Rath. Og nå ja, plejebarnet vil gerne ind i Hitlerjugend. Og Raths fars ven Konrad Adenauer er blevet arresteret. Og… det går vildt for sig i Hitlers Berlin, og Rath kæmper lige som så mange andre med at finde det rigtige ben at stå på. Skal man dukke nakke og vente på, at det driver over (hvor lang tid kan det tage?) Skal man indpasse sig, og tjene de nye herrer med hud og hår (der er gode karrieremuligheder?). Skal man kæmpe imod (hvad skal det nytte?)

Lunapark er sjette bind i serien om Gereon Rath. Det er den serie, der ogs√• er filmatiseret som Babylon Berlin. Det er begyndt at stramme til for alvor for den gode kriminalbetjent, for fortidens synder indhenter ham og fremtiden er tilsyneladende nazistisk. Og godt nok g√•r han ikke s√• meget op i politik, men det g√łr hans elskede Charlotte ‚Äď og s√• er der alts√• det her mord p√• en SA-mand, der hurtigt bliver til flere.

Lunapark er den bedste roman i krimiserien hidtil. Berlin er i gang med en vild forvandling, fra den swingende moderne storby til hovedstaden i det tredje rige. Der er str√¶kmarch i gaderne og Kutscher lader dygtigt Rath v√¶re lige pr√¶cis den rigtige blanding af en mand, der fors√łger at g√łre det rigtige, og en gemen opportunist, der skal have terroren helt t√¶t p√• for at se, hvor slemt det er.

Historiekyndige vil vide, hvordan det gik SA korpset. Andre m√• l√¶se Luna Park og det b√łr de da ogs√• g√łre ‚Äď ikke mindst hvis de kunne lide de f√łrste fem bind i serien.

Volker Kutscher: Lunapark. 528 sider, Lindhardt og Ringhof. Udkom 23. marts 2021, oversat af Hanne Lund

Der er lukket for kommentarer.