// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Amity Gaige: Havet under os
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Amity Gaige: Havet under os

Skrevet af den 22. juni 2022 – 06:19Ingen kommentarer

At hive tid ud af sin kalender. At k√łbe en b√•d ogs√• bare tage af sted. At sejle ud p√• det store hav uden at skulle t√¶nke p√• arbejde og det ellers helt hverdagsagtige liv med madpakker, h√¶nge i k√łen p√• motorvejen og f√łle, at man altid er bagefter, at der ikke er kvalitetstid, og ej heller kvantitetstid nok, det kan synes besn√¶rende for mange. Det er en dr√łm mange tyr til, men det er f√•, som faktisk handler derp√• og f√łrer den ud i livet.

Michael og Julie de er dog ikke som de fleste, for de handler p√• dr√łmmen. Deres lyst til at springe af hamsterhjulet bevirker, at Michael siger sit job op og k√łber en b√•d. Juliet s√¶tter igen sin ph.d. p√• standby og sammen med deres to b√łrn tager de afsted p√• eventyr p√• b√•den ‚ÄôJuliet‚Äô, – eller m√•ske rettere de tager af sted i et fors√łg p√• at redde deres k√¶ntrende √¶gteskab, f√• ny energi, afv√¶rge at Juliet forbliver i sin depression og give b√łrnene en f√łlelse af frihed.

Havet under os er en fin bog om parforholdet, dets gl√¶der, sorger og udfordringer. ‚ÄĚ√Ügteskaber har svage punkter, ligesom b√•de. Man sejler en b√•d gennem voldsomt vejr, og de svage punkter bliver afsl√łret.‚ÄĚ Det bliver selvf√łlgelig ikke bare en tur p√• det rolige vand, der er ogs√• h√łj b√łlgegang, og turen ender desv√¶rre fatalt.

Bogen er skrevet i to spor, vi f√łlger Michael i hans logbogsnotater, og samtidig f√•r vi fort√¶llingen set med Juliets √łjne. Det er st√¶rkt at se de to stemmer tale sammen og hver for sig, og man mindes om, at der altid er to sider af en fort√¶lling og af en sandhed. Ting, der sker, kan opleves meget forskelligt alt efter, hvad ens eget perspektiv er.

Bogen er barsk og byder p√• mange fine udsagn om, hvad livet er, for ja: ‚ÄĚDet er tr√¶ttende at b√¶re p√• alle de evigt usagte ords byrde.‚ÄĚ Bogen er ikke helt let at l√¶se, og jeg mistede momentum i den. Det forekommer mig, at den vil for meget p√• en gang, og det kan v√¶re sv√¶rt at hitte rede i, hvor man er tidsligt i forhold til historiens gang, da der springes meget mellem fortid, nutid og fremtid. Dertil blev jeg lettere irriteret over alle de sl√•fejl, som, jeg oplevede, var deri, det √łdelagde desv√¶rre mit l√¶seflow.

Men er man til drama, ægteskaber med knas på linien, familierelationer og meget andet, så er der en fin historie i vente i Havet under os.

Amity Gaige, Havet under os, april 2022, People’s, 325 sider, oversat af Sigrid Kraglund Adamsson.

Der er lukket for kommentarer.