// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Amity Gaige: Havet under os
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Amity Gaige: Havet under os

Skrevet af den 22. juni 2022 – 06:19Ingen kommentarer

At hive tid ud af sin kalender. At købe en båd også bare tage af sted. At sejle ud på det store hav uden at skulle tænke på arbejde og det ellers helt hverdagsagtige liv med madpakker, hænge i køen på motorvejen og føle, at man altid er bagefter, at der ikke er kvalitetstid, og ej heller kvantitetstid nok, det kan synes besnærende for mange. Det er en drøm mange tyr til, men det er få, som faktisk handler derpå og fører den ud i livet.

Michael og Julie de er dog ikke som de fleste, for de handler på drømmen. Deres lyst til at springe af hamsterhjulet bevirker, at Michael siger sit job op og køber en båd. Juliet sætter igen sin ph.d. på standby og sammen med deres to børn tager de afsted på eventyr på båden ’Juliet’, – eller måske rettere de tager af sted i et forsøg på at redde deres kæntrende ægteskab, få ny energi, afværge at Juliet forbliver i sin depression og give børnene en følelse af frihed.

Havet under os er en fin bog om parforholdet, dets glæder, sorger og udfordringer. ”Ægteskaber har svage punkter, ligesom både. Man sejler en båd gennem voldsomt vejr, og de svage punkter bliver afsløret.” Det bliver selvfølgelig ikke bare en tur på det rolige vand, der er også høj bølgegang, og turen ender desværre fatalt.

Bogen er skrevet i to spor, vi følger Michael i hans logbogsnotater, og samtidig får vi fortællingen set med Juliets øjne. Det er stærkt at se de to stemmer tale sammen og hver for sig, og man mindes om, at der altid er to sider af en fortælling og af en sandhed. Ting, der sker, kan opleves meget forskelligt alt efter, hvad ens eget perspektiv er.

Bogen er barsk og byder på mange fine udsagn om, hvad livet er, for ja: ”Det er trættende at bære på alle de evigt usagte ords byrde.” Bogen er ikke helt let at læse, og jeg mistede momentum i den. Det forekommer mig, at den vil for meget på en gang, og det kan være svært at hitte rede i, hvor man er tidsligt i forhold til historiens gang, da der springes meget mellem fortid, nutid og fremtid. Dertil blev jeg lettere irriteret over alle de slåfejl, som, jeg oplevede, var deri, det ødelagde desværre mit læseflow.

Men er man til drama, ægteskaber med knas på linien, familierelationer og meget andet, så er der en fin historie i vente i Havet under os.

Amity Gaige, Havet under os, april 2022, People’s, 325 sider, oversat af Sigrid Kraglund Adamsson.

Der er lukket for kommentarer.