// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Bryan Washington: Memorial
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Bryan Washington: Memorial

Skrevet af den 10. september 2022 – 06:15Ingen kommentarer

På den ene side er det her en ret almindelig, grænsende til småkedelig, historie om et dysfunktionelt parforhold, hvor samtale og ord er erstattet af sex og slåskampe.

P√• den anden side er det en dyb indf√łring i vores samtid, hvor relationer, seksualitet, social ulighed, racisme og familiestridigheder flyder subtilt mellem hver eneste linje i romanen.

Det meste foregår mellem linjerne og forfatteren er eminent til at sætte en stemning, så man som læser mærker vibrationerne gennem siderne.

Og så er det en åbning for alle os privilegieblinde, der ikke forstår sig på, hvad det vil sige at leve som minoritet, hvad enten der er tale om din etnicitet, seksualitet eller begge dele, og hvad der opstår, når verdener kolliderer.

Ben og Mike er k√¶rester. Ben er sort, Mike er asiat. De er to verdener, der kolliderer, og to kulturer, der st√łder sammen. De kommer hver is√¶r med en rygs√¶k fuld af svigt og problemer, men paradoksalt nok ‚ÄĚk√¶mper‚ÄĚ de alligevel om, hvem der har det v√¶rst, samtidig med de finder f√¶llesskab og hinanden i netop dette.

Bogen starter med, at Mike fort√¶ller Ben, at han rejser til Japan for at se sin d√łende far, som han har et t√¶t p√• ikke-eksisterende forhold til. Det g√łr han samtidig med, at hans mor skal komme p√• bes√łg, s√• Ben bliver efterladt med sin svigermor, der ikke billiger deres forhold.

Vi f√łlger f√łrst Ben, der lever side om side med sin svigermor. De er mest stille og laver mad, men stille og roligt n√¶rmer de sig hinanden i det ene, de har tilf√¶lles: Mike. L√¶serens sympati l√¶gger hos Ben her. T√¶nk at blive efterladt sammen med en svigermor, du ikke kender, og som ikke bryder sig om dig eller dit forhold til hendes s√łn.

Men s√• tager vi med Mike til Japan i hans fors√łg p√• at genskabe en relation til sin d√łende far. Faren driver en bar og Mike kommer med og hj√¶lper til og l√¶rer stille og roligt sin far at kende gennem stamkunder, ansatte og omgivelserne.

Selvom de begge er f√łlelseskolde og semi-afstumpede, er der en vis sentimentalitet over deres m√łde, og de gange, hvor Mike husker tilbage p√• ting omkring sin far, inden faren stak af fra ham og hans mor, fx at han ikke kunne sove som dreng, f√łr faren kom hjem (stangstiv) og gav ham et kys p√• √łret giver romanen et f√łlsomt element midt i alt det h√•rde, der ellers fors√łger at skjule det.

De skiftende vinkler udligner sympatien hos l√¶seren og vi finder ud af, hvad vi egentlig godt ved, nemlig at ingen af dem rent faktisk er √¶gte r√łvhuller, men blot drenge, der er blevet til m√¶nd, med d√•rlige forbilleder og masser af uafklarethed, som f√łlger med dem ind i deres rodl√łse voksenliv.

Jeg synes, bogens styrke er Mike og Bens familiehistorie og det vanvid som familierelationer kan være og hvordan det kan påvirke os langt i vores voksenliv.

Bryan Washington, Memorial, Vinter Forlag, juni 2022, 348 sider.

Der er lukket for kommentarer.