// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Leila Slimanis: De andres land
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Leila Slimanis: De andres land

Skrevet af den 15. februar 2022 – 06:20Ingen kommentarer

‚ÄĚDe andres land‚ÄĚ er f√łrste bind i en serie p√• tre, hvor vi blandt andet m√łder franske Mathilde, marokkaneren Amine, deres b√łrn, familie og omgangskreds. Det er en st√¶rk fort√¶lling om kvinder og m√¶nd, is√¶r kvinder, i Marokko i efterkrigstiden og frem mod opg√łret med de franske koloniherrer.

Under krigen faldt Mathilde pladask for den m√łrkl√łdede og flotte marokkanske soldat Amine, der var udstationeret n√¶r hendes hjem. Mathilde f√łlger sin k√¶rlighed og f√łlger med Amine til Marokko, hvor han har arvet et stykke land. Hans dr√łm er at kultivere det og tjene til dagen og vejen som landmand. Den dr√łm har Mathilde sv√¶rt ved at f√łlge, og hverdagen bliver en kamp for hende. Luksus er der ikke meget af i en situation, hvor hver √łre bliver vendt, og som fransk kvinde m√łder hun i stigende grad skepsis og mistro fra de mange, som vil smide koloniherrerne p√• porten.

Slimani skriver sanseligt og med psykologisk indsigt i de menneskelige dramaer, som udspiller sig i den ansp√¶ndte periode. Mathilde lider, men sl√•s for at give sine b√łrn en anst√¶ndig tilv√¶relse, og datteren Aisha virker til at have stort potentiale, uanset hvor h√•rdt hun bliver mobbet af de velhavende franske b√łrn p√• den skole, som Mathilde har forlangt, at hun skal g√• p√•. Dilemmaet for Amine er ogs√• fint beskrevet. Han er besn√¶ret af den sk√łnne franske kone, men hun er jo ikke som de andre marokkanske kvinder. De giver ikke deres √¶gtem√¶nd modspil og stiller ikke krav. Det g√łr Mathilde, som ikke vil finde sig at blive gemt v√¶k og adlyde sin herres mindste vink.

Radikaliseringen af den marokkanske befolkning er meget nuanceret beskrevet. Man forst√•r mekanismerne bag det gryende opr√łr mod kolonialisterne og deres undertrykkelse og ydmygende behandling af de lokale.

S√• der er helt bestemt noget at komme efter i denne roman, s√•vel det rent menneskelige som de st√łrre politiske bev√¶gelser, der pr√¶gede flere Nordafrikanske lande i perioden efter 2. verdenskrig og ind i 50‚Äôerne.

Leila Slimanis. De andres land. Gyldendal, 346 sider. Oversat af Karsten Nielsen, januar 2022

Der er lukket for kommentarer.