// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carl Frode Tiller: Indkredsning I og II
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Carl Frode Tiller: Indkredsning I og II

Skrevet af den 17. januar 2022 – 07:59Ingen kommentarer

David har mistet hukommelsen. Derfor bliver der indrykket en annonce i en avis, hvor folk der har kendt ham opfordres til at skrive breve til ham med fælles minder, så han kan lære hvem han er og var. Så det gør de, venner og bekendte fra hans barndom og ungdom i den lille norske by Namsos.

De skriver om ungdomslivet, om kærlighed og sex. De skriver om barndommens lege, og om hans familie. Om hvordan hans mors liv havde været, om hendes død og om hans stedfar, der var præst. Men først og fremmest skriver de om sig selv. Om hvordan deres barndom og ungdom med David var. Om deres drømme og håb, konflikter og sorg.

I bind I er der den foruroligende Jon, der forsøger at slå igennem som musiker, og som var en nær ven i gymnasietiden. Her er også Silje med hippiemoderen, hvis festlige liv i bakspejlet måske ikke var helt så frit og dejligt, som hun lod som om. Her er præsten, der blev Davids stedfar, men som mistede kontakten efter moderens død og nu selv er døende, og som forsøger at give sin historie videre.

Bind II rykker et skridt længere tilbage i tiden, til barndommen i slut 70’erne og begyndelsen af 80’erne, hvor David og hans mor boede på en lille ø. Her er de tilsyneladende uskyldige lege, der brutalt bliver flået i stykker af virkeligheden. Her er også voksne, der igen og igen svigter David og hans kammerater – og de svigtede kammerater, som selv bliver til voksne, der svigter.

Hvert brev har sin tone, og hver fortæller giver mere af sig selv, end de egentlig er klar over. Vi følger deres breve, men også deres nutidsliv, hvor de alle prøver at finde ud af hvem, de egentlig er. Imens bliver små stykker af David langsomt afdækket, og det er ikke nødvendigvis et særlig kønt billede, der tegnes af den hukommelsessvigtede mand!

Indkredsning er virkelig interessant stilistisk, og langsomt kredser læseren sig tættere på både David og på den lille by Namsos. Dens indbyggere er virkelig ikke særlig tiltalende, og brevene flyder med vold, druk, kriminalitet, mobning og dét, der er værre. Det er et blik ind i alt det værste, en provinsby kan byde på, og alt det værste mennesker kan vokse op og blive. Undervejs kommer der også nogle uventede oplysninger, der får vendt op og ned på alt det, man troede man havde lært om David.

At skrive til David får åbnet sluserne hos fortællerne, der krænger deres inderste hemmeligheder ud. Dem har de mange af, og de er lange – også for lange, må jeg altså indrømme. Men jeg hænger på, og glæder mig til tredje og sidste bind, hvor kredsen forhåbentlig bliver endnu mindre, så vi kan se den rigtige David og hans voksenliv.

Bogblogger har tidligere anmeldt Begyndelser af samme forfatter.

Carl Frode Tiller: Indkredsning I og II. 347 og 463 sider, Gutkind. Oversat af hhv Karsten Sand Iversen og Sara Koch, udkom 24. november 2021

Der er lukket for kommentarer.