// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Peter Harmsen: Storm over Stillehavet – Anden Verdenskrig i Asien
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Peter Harmsen: Storm over Stillehavet – Anden Verdenskrig i Asien

Skrevet af den 31. oktober 2021 – 05:33Ingen kommentarer

Peter Harmsen har skrevet et grundigt og meget velfortalt v√¶rk om krigen i Stillehavet. Vi er vant til, at det er 2. Verdenskrig i Europa, der fylder mest hos danske historikere, men nu har vi s√• f√•et en flot fort√¶lling om den dramatiske krig i Stillehavet, hvor japanerne jo invaderede Kina og var st√¶rkt medvirkende til, at USA blev trukket ind i krigen som f√łlge af angrebet p√• fl√•destationen Pearl Harbor p√• Hawaii i december 1941. Der er flere historikere, som vurderer, at 2. Verdenskrig reelt startede allerede i 1937 med Japans angreb p√• sin store kinesiske nabo.

S√• der var krig i Stillehavet fra slutningen af 30‚Äôerne og frem til sensommeren 1945, hvor amerikanske piloter udl√łste deres last af atombomber over Nagasaki og Hiroshima. Geografisk er det et enormt omr√•de, der str√¶kker sig fra det asiatiske fastland over Det Indiske Ocean til √łsamfund i syd og vest.

Harmsen konstruerer sin fort√¶lling kronologisk. F√łrst fort√¶lles konfliktens forhistorie, derefter den fire √•r lange krig mellem Japan og Kina og s√• kommer angrebet p√• Pearl Harbor, slagene mellem de amerikanske styrker og japanske ditto frem til krigens afslutning. Endelig er den sovjetiske invasion af Manchuriet ogs√• med i bogen. S√• man har det fulde billede af storkrigen.

Der er l√łbende personlige fort√¶llinger fra politiske og milit√¶re personligheder, og s√• underst√łttes beskrivelserne af de h√•rde kampe ofte med kort og flotte illustrationer. Harmsen har ogs√• √łje for de store lidelser, som krigen medf√łrte for civilbefolkningen. Og at kampene i de fugtige jungler og sv√¶rt fremkommelige egne var et helvede for soldaterne, er man ikke et √łjeblik i tvivl om.

Det er tydeligt, at Harmsen er dykket dybt ned i det japanske kildemateriale. Det fremgår, at krigen mod Kina pressede det japanske militær, blandt andet fordi man også kom i krig med sovjetiske styrker i grænseområderne. Japanerne manglede desuden soldater, så der måtte konstant rykkes rundt på tropperne mellem forskellige operationer. Vi får også indblik i den japanske kejsers frustrationer og tvivl.
Bogen er detaljeret og når vidt omkring for der er mange historier at fortælle fra den dramatiske periode. Det er på ingen måde forkert at tale om et storværk, som også har fået international opmærksomhed. Bogen skal således både oversættes til engelsk og kinesisk.

Peter Harmsen: Storm over Stillehavet – Anden Verdenskrig i Asien. Linghardt og Ringhof. 888 sider. September 2021

Der er lukket for kommentarer.