// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Maria Helleberg: Rigets frue
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Historisk roman, Roman

Maria Helleberg: Rigets frue

Skrevet af den 28. august 2021 – 07:00Ingen kommentarer

Margrete den f√łrste er en af nordisk histories mest fascinerende kvindeskikkelser. Ogs√• i vor tid er fascinationen intakt, og dette efter√•r er der en storfilm p√• vej om Margrete, der aldrig formelt blev dronning af Danmark, men som alligevel indg√•r i den officielle konger√¶kke. Sidste √•r udkom Anne Lise Marstrand-J√łrgensens virkelig fremragende roman Margrete d. 1., men Marstrand-J√łrgensen er langt fra den f√łrste, der har digtet til og fra i Margretes liv.

En af dem, der ogs√• har fortalt historien om Valdemar Atterdags st√¶rke datter, der imod alle odds og k√łnsnormer endte med at regere hele Norden, er Maria Helleberg. I 2000 udgav hun sin fortolkning under titlen Rigets frue, og den er meget naturligt blevet genudgivet i √•r, nu hvor interessen for denne middelalderskikkelsen igen er voksende. Helleberg har en lang portef√łlje af historiske romaner bag sig, og har ogs√• tidligere besk√¶ftiget sig med middelalderen ‚Äď faktisk allerede med gennembrudsromanen S√• mangen sti vild fra 1988 (som v√¶kkede min interesse for middelalderen dengang jeg var ung!).

Rigets frue l√¶gger v√¶gten p√• magten og hvad den g√łr ved mennesket Margrete. Som barn vokser hun op med frav√¶rende for√¶ldre ‚Äď faderen er ude og regere, moderen er sindssyg ‚Äď med skiftende tjenestefolk til at tage sig af hende. Hun v√©d, at hun skal giftes v√¶k til rigets fordel, men ser sine fremtidsplaner skifte i takt med alliancer og krige √¶ndrer magtforholdene. Hun bliver dog gift med den vege norske kong H√•kon, hvis plagede familie k√¶mper for at fastholde magten over Sverige. P√• den norske borg Akershus vokser hun fra lidt forskr√¶mt pige til ung kvinde, der m√• tage styringen af riget, mens manden roder rundt i sveske krige.

Da faderen d√łr tr√¶der hun for alvor i karakter. Hun kaster sig ind i kampen for at sikre den danske trone til hendes s√łn, Oluf, og m√• l√¶re at spille magtspillet blandt danske adelige og udenlandske magter, o vigtigst af alt l√¶re at skabe alliancer med m√¶gtige og loyale m√¶nd. Undervejs bliver magten ikke et middel men et m√•l, s√• voldsomt at hun ikke opgiver kampen da s√łnnen d√łr og alt h√•b burde v√¶re ude. Forude venter Kalmarunionen og et adoptivbarn fra Pommern‚Ķ.

Rigets frue er en god historisk roman med et sp√¶ndende afs√¶t. L√¶seren f√łlger Margrete fra barndom til d√łd, gennem krig og fred, intriger og sejre. Det er et fint og interessant portr√¶t af en us√¶dvanlig kvinde. Det er en traditionel historisk roman, der er let at g√• til og hvis man vil vide mere om Margrete inden filmen kommer, s√• er dette et virkelig godt sted at lade sig underholde og blive klogere.

Maria Helleberg: Rigets frue. 441 sider, Lindhardt og Ringhof. Genudgivet 24. juni 2021

Der er lukket for kommentarer.