// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maria Helleberg: Rigets frue
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Maria Helleberg: Rigets frue

Skrevet af den 28. august 2021 – 07:00Ingen kommentarer

Margrete den første er en af nordisk histories mest fascinerende kvindeskikkelser. Også i vor tid er fascinationen intakt, og dette efterår er der en storfilm på vej om Margrete, der aldrig formelt blev dronning af Danmark, men som alligevel indgår i den officielle kongerække. Sidste år udkom Anne Lise Marstrand-Jørgensens virkelig fremragende roman Margrete d. 1., men Marstrand-Jørgensen er langt fra den første, der har digtet til og fra i Margretes liv.

En af dem, der også har fortalt historien om Valdemar Atterdags stærke datter, der imod alle odds og kønsnormer endte med at regere hele Norden, er Maria Helleberg. I 2000 udgav hun sin fortolkning under titlen Rigets frue, og den er meget naturligt blevet genudgivet i år, nu hvor interessen for denne middelalderskikkelsen igen er voksende. Helleberg har en lang portefølje af historiske romaner bag sig, og har også tidligere beskæftiget sig med middelalderen – faktisk allerede med gennembrudsromanen Så mangen sti vild fra 1988 (som vækkede min interesse for middelalderen dengang jeg var ung!).

Rigets frue lægger vægten på magten og hvad den gør ved mennesket Margrete. Som barn vokser hun op med fraværende forældre – faderen er ude og regere, moderen er sindssyg – med skiftende tjenestefolk til at tage sig af hende. Hun véd, at hun skal giftes væk til rigets fordel, men ser sine fremtidsplaner skifte i takt med alliancer og krige ændrer magtforholdene. Hun bliver dog gift med den vege norske kong Håkon, hvis plagede familie kæmper for at fastholde magten over Sverige. På den norske borg Akershus vokser hun fra lidt forskræmt pige til ung kvinde, der må tage styringen af riget, mens manden roder rundt i sveske krige.

Da faderen dør træder hun for alvor i karakter. Hun kaster sig ind i kampen for at sikre den danske trone til hendes søn, Oluf, og må lære at spille magtspillet blandt danske adelige og udenlandske magter, o vigtigst af alt lære at skabe alliancer med mægtige og loyale mænd. Undervejs bliver magten ikke et middel men et mål, så voldsomt at hun ikke opgiver kampen da sønnen dør og alt håb burde være ude. Forude venter Kalmarunionen og et adoptivbarn fra Pommern….

Rigets frue er en god historisk roman med et spændende afsæt. Læseren følger Margrete fra barndom til død, gennem krig og fred, intriger og sejre. Det er et fint og interessant portræt af en usædvanlig kvinde. Det er en traditionel historisk roman, der er let at gå til og hvis man vil vide mere om Margrete inden filmen kommer, så er dette et virkelig godt sted at lade sig underholde og blive klogere.

Maria Helleberg: Rigets frue. 441 sider, Lindhardt og Ringhof. Genudgivet 24. juni 2021

Der er lukket for kommentarer.