// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Iben Albinus: Damaskus
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Iben Albinus: Damaskus

Skrevet af den 25. maj 2021 – 07:39Ingen kommentarer

Iben Albinus debuterer stilsikkert med romanen ‚ÄôDamaskus‚Äô, der har Sigrid Melin som hovedperson. Sigrid er seniorkonsulent i Amnesty International og ekspert i Mellem√łsten efter studier og job i regionen. Ved romanens start har hun dummet sig live p√• TV2 og st√•r til en overhaling eller m√•ske fyring. S√• da en gammel studiekammerat dukker op med et jobtilbud, der indeb√¶rer, at hun kan blive vicepr√¶sident med ansvar for CSR i et stort skandinavisk teleselskab, er hun ikke uimodtagelig. Is√¶r ikke da hun f√•r at vide, at hun vil skulle udstationeres en periode i Damaskus.

Som Carrie Mathison i den popul√¶re Netflix-serie Homeland er Sigrid ogs√• en kompleks kvinde med nogle voldsomme s√•r p√• sj√¶len efter et af sine ophold i Mellem√łsten. Hendes personlige problemer er blandt andet for√•rsaget af en h√¶ndelse, som forf√łlger hende. Hun har gjort et eller andet, der martrer hende, og i h√•bet om at sone og finde forl√łsning, tager hun imod jobtilbuddet og vender tilbage til den urolige region.

Vi er i 2011, hvor det arabiske for√•r og opr√łr ulmer, men endnu ikke har bredt sig til Syrien. I Sigrids omgangskreds er der flere med relation til Mellem√łsten og en veninde, som er i den danske efterretningstjeneste, kunne godt bruge Sigrids hj√¶lp, n√•r nu hun alligevel er i Syrien. I Syrien er en anden veninde fra studie√•rene, Reem, der er af syrisk afstamning. Hun driver sit eget sikkerhedsfirma og skal v√¶re med til at passe p√• ansatte i teleselskabet.

Kort efter Sigrids ankomst spreder det arabiske for√•r sig til Syrien med demonstrationer og brutal vold fra styrets side. Sigrid hvirvles ind i begivenhederne og undervurderer, hvor farlig situationen kan blive. Den danske efterretningstjeneste tr√¶kker i hende, den syriske ditto holder godt √łje med, hvad hun laver, og teleselskabet er m√•ske ikke helt s√• fint i kanten, som hun havde forventet.

Albinus underviser i Manuskriptudvikling og har en baggrund som journalist, og hun kan sin genre. Der er flere klassiske greb fra b√•de action- og thrilleruniverset. Vi har suspense fra de f√łrste sider, idet Sigrid her er sp√¶rret inde i et m√łrkt og barbarisk syrisk f√¶ngsel, og s√• springer vi tilbage i tiden og f√•r historien om, hvordan hun dog er havnet der. Vi f√•r masser af action med bilbomber, skyderier og vold, og s√• er der mysteriet om, hvad Sigrid har gjort, og som giver hende angstanfald og trang til st√¶rke drikke.

Sp√¶ndingen holdes ved lige, idet truslerne mod hende og flere andre i hendes omgangskreds gradvist bliver st√łrre og mere alvorlige, og der er str√łet godt med cliffhangers ud p√• siderne. Der er et fint drive i fort√¶llingen p√• trods af, at man ogs√• skal have forklaret de mange indbyrdes relationer og stifte bekendtskab med et st√łrre galleri. Endelig st√•r milj√łskildringerne skarpt, uanset om man er med p√• gaden i Damaskus, h√łrer skrigene fra fanger under tortur i f√¶ngselsceller eller deltager i et cocktailparty i diplomatiske cirkler. S√• en meget vellykket debut, og vi kan kun h√•be p√• opf√łlgere med mere om Sigrid og hendes omgangskreds.

Iben Albinus: Damaskus. Politikens Forlag, 504 sider. Maj 2021

Der er lukket for kommentarer.