// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Raduan Nassar: Arkaisk jordbrug
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Raduan Nassar: Arkaisk jordbrug

Skrevet af den 4. august 2021 – 05:36Ingen kommentarer

Jeg-fortælleren er en ung mand, som kommer fra en yderst traditionel og religiøs familie i Brasilien. Han er dog rejst hjemmefra og opholder sig på et pensionat. Hans storebror har opsporet ham og er nu kommet for at føre ham hjem til familien. Gennem dialoger og lange tankestrømme får vi et stort indblik i familiens struktur og baggrund, inden han rejser med broren hjem til familien og konfronterer faren.

På den ene side er det en ganske interessant historie, der fortæller om en patriarkalsk, traditionel og religiøs familiestruktur i en landlig egn i Sydamerika, men som også kan trække paralleller til andre lande og områder.

Temaer som skyld og skam, ansvar for mere end én selv, vægten fra troen og familiens rolle som enhed og traditioner er centrale i Arkaisk jordbrug, og ikke mindst er opgøret mod disse. Dette afspejles ligeledes i titlen.

På den anden side er sproget og stilen i teksten utroligt mættet og tungt. Billedsproget er rigt og poetisk, ligesom der er underliggende religiøse og bibelske motiver. Kapitlerne varierer i længder mellem 1 og 30 sider, og samtidig har Nassar en helt særegen omgang med tegnsætning. Han benytte næsten ingen slutpunktummer i hele bogen, på nær når der er kapitelskifte. Det giver en speciel følelse af en konstant og inviterende stream of consciousness, så vi i høj grad føler os inde i fortællerens hoved.

Hvor jeg i en tidligere anmeldelse af Nassars værk, Galdens bæger, var imponeret over og begejstret for Nassars sproglige udfoldelser og lege, så bliver det lidt for meget her i Arkaisk jordbrug. Romanen får altså ikke mine varmeste anbefalinger med på vejen. I hvert fald ikke til alle eller til “gennemsnitslæseren”. Men når det er sagt, så har den nu engang potentiale som et litterært, stort værk, hvor fortælleteknikken og den grammatiske udfoldelse sammen med temaerne går sammen i harmoni.

Det er derfor en roman, der vil være fascinerende for de mere akademisk og sprogligt interesserede, som vil tage sig tid til at læse bogen i det langsomme tempo, den fordrer.

Læs anmeldelsen af Galdens bæger her.

Raduan Nassar: Arkaisk jordbrug. Oversat og på dansk ved Tine Lykke Prado. Jensen & Dalgaard, december 2020 (org. 1975). 214 sider.

Der er lukket for kommentarer.