// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Britt Karin Larsen: Som træet falder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Britt Karin Larsen: Som træet falder

Skrevet af den 20. april 2021 – 05:36Ingen kommentarer

Gudsdrengen venter. Det har han gjort længe, men hans tålmodighed må gøre det op for hans manglende forstand. Han venter på Karin med den skæve ryg og smukke stemme, der ligesom så mange andre drog til Amerika i slutningen af 1800-tallet.

Det var nok klogt af Karin at rejse, for i Finnskogen er der stadig ikke meget at komme efter for fattigfolk. De dør måske ikke længere af sult, selvom verdenskrigen raser udenlands, men efterkommerne efter de finner, der bosatte sig her på grænsen mellem Sverige og Norge for flere hundrede år siden er stadig for det meste fattige – og nu ejes skoven af rigmænd fra Oslo. Så reglerne er kun blevet flere. Engang måtte de ikke eje geder, nu må de heller ikke jage og bjørnejægerne er kun minder fra fortiden.

Som træet falder er bind seks i serien om skogsfinnerne, og selvom alt er forandret er meget stadig det samme. Konturerne af fremtidens skandinaviske velfærdssamfund er endnu ikke rigtig synlige. Godt nok er fattiggården afløst af et alderdomshjem, og børnene løber ikke længere barfodede til skole, men velstand er der ikke meget af. Det fik kun de, der valgte Amerika – som Karin og hendes niece Amy, der bliver vakt af indianernes sag. De minder jo om skogsfinnerne, synes Amy, disse skovens folkeslag som flertallet aldrig helt har forstået. Hjemme i skoven vender de jordløse og forarmede sig mod kommunisterne, der trods alt lover at det vil lysne i øst.

Der er et mylder af mennesker i Som træet falder, for hver generation vokser og bliver flere. Det rinder ud for Lina og Tanelis børn, men de har børnebørn og oldebørn, der har hver deres livshistorie. Det er lidt mange, og det er altså blevet svært at huske hvem der var hvem, men den smukke fortælletone er intakt, og sagaen fortsætter. Også for Gudsdrengen, der venter til det sidste på sin Karin og først til slut ved vi, om hun kom hjem til ham.

Som træet falder er bind seks af syv, og det giver ikke meningen at læse den, hvis man ikke har læst de første bind. Start med Der vokser et træ i Mostamägg og du er godt i gang.

Britt Karin Larsen: Som træet falder. 404 sider, Gyldendal. Oversat af Camilla Gellert Nielsen, udkom 2014

Der er lukket for kommentarer.