// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sergij Zjadan: Og midt i alt dette går frontlinjen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sergij Zjadan: Og midt i alt dette går frontlinjen

Skrevet af den 29. september 2020 – 06:59Ingen kommentarer

Der er krig i Europa. Soldater bliver dræbt, civile bliver dræbt, byer bombes, familier må flygte fra deres hjem, slæbende på deres børn og de få ejendele, de kan bære. Det er ikke en historisk roman. Det er ikke en apokalypse fra fremtiden. Det er her og nu. Det er krigen i det østlige Ukraine.

Pasja er skolelærer i den ustabile region i udkanten af kampzonen. Hans nevø går på et skolehjem i en nærliggende by, og da fronten pludselig flytter sig og opsluger byen, rejser han afsted for at hente nevøen hjem. Det bliver til en tre dage lang vandring på tværs af ingenmandsland, flygtninge, soldater fra begge sider og ikke mindst sønderskudte landsbyer.

Set med civile øjne er der ikke noget glorværdigt over krig, og slet ikke krig på de våde, kolde ukrainske stepper. Pasja fryser og sulter, forsøger at undgå soldaternes mistænksomhed, slår følgeskab med andre og forlader dem igen – og bliver forladt. Overalt ligger frygten og usikkerheden. Hvor kan man søge ly? Den ene dag er en kælder et trygt beskyttelsesrum, den anden en udbombet menneskefælde.

Krigen er korporlig og rå, men også menneskelig på godt og ondt. Nogle forsøger bare at hytte deres eget skind, andre træder i karakter for at bringe deres næste igennem. Ingen af dem har ønsket at se deres hjemegn omdannet til en krigsskueplads, hvor det kan være dødeligt at hejse det forkerte flag. Den ene dags sejrherre lusker væk i ly af mørket, og ve den der ikke har vejret mod vinden og nået at skifte flag.

Og midt i alt dette går frontlinjen er bygget på den meget virkelige krig, der stadig raser i et hjørne af Europa, der ikke er langt væk men alligevel ikke rigtig på vores mentale landkort. Pasja er fiktion, hverken en helt eller en anti-helt, bare et menneske, der forsøger at komme igennem krigen uden at blive dræbt, men hver dag er der mennesker som Pasja derude…

Zjadan er som forfatter et interessant bekendtskab. På dansk har vi tidligere fået Mesopotamien, men med Og midt i alt dette går frontlinjen rykker han en klasse op. Zjadan nægter at tie om tragedien i hans hjemland. Med Og midt i alt dette går frontlinjen bringer han litterært vidnesbyrd om Europas skammeligt glemte krig.

Sergij Zjadan: Og midt i alt dette går frontlinjen. 348 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Helle Dalgaard, udkommer 29. september 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.