// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Roy Jacobsen & Anneliese Pitz: Manden der elskede Sibirien
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Roman

Roy Jacobsen & Anneliese Pitz: Manden der elskede Sibirien

Skrevet af den 8. august 2020 – 07:42Ingen kommentarer

Fritz Dörries var et usædvanligt menneske. Han var født i 1852, og rejste i sidste kvartal af det 19. århundrede rundt i Sibirien som naturvidenskabsmand for at indsamle sommerfugle, fugle, større pattedyr og artefakter fra de lokale folkeslag.

Der skete store landvindinger inden for naturvidenskaben i slutningen af 1800-tallet. Dyrearter skulle klassificeres og beskrives, og de store samlinger på de europæiske naturhistoriske museer skulle fyldes ud med eksotiske dyr (eller resterne af dem). Dörries var en af dem, der sendte last efter last med dyr og genstande fra det vilde Sibirien til Europas museer.

Hans rejser bragte ham fra øde øer til snedækkede tinder på jagten efter sjældne dyr, der usentimentalt blev nedlagt med gevær for videnskabens skyld – og for pengenes. Sådan gjorde man dengang, og nutidens ændrede syn på bevarelse af dyrearter ændrer ikke på, at Dörries gjorde en formidabel indsats under vanskelige og dramatiske forhold for at beskrive verden og bringe videnskaben frem.

Den norske forfatter Roy Jacobsen og hans hustru, Anneliese Pitz har fået Fritz Dörries egne erindringer fra hans oldebarn og på baggrund af disse har de skrevet en roman om hans oplevelser i Sibirien. Det er en roman med masser af aktion. Her skydes tigre, kæmpes mod røvere og mordere og hele vejen igennem er de barske vejrforhold i ødemarken en evig trussel. Undervejs beskrives de mange dyrearter og strabadser, så man som læser bliver helt forpustet. Der kan ske meget drama på en halv side, det er fermt, og det er spændende, men det er måske også lidt for meget.

Når der er tale om en roman, så savner jeg Dörries indre liv, som er næsten helt fraværende. Jovist, han bliver bange engang imellem, og da hans hund drukner taber han også appetitten i et par dage. Men ellers er det naturvidenskabsmanden, der beretter om sine fund og oplevelser, mens han selv som karakter har fået lov til at gemme sig under de kortfattede beskrivelser. Hvor er hans følelsesliv? Har han ikke en eneste gang i alle årene et romantisk forhold? Hvor er hans personlighed? Selv da han møder sin hustru og frier til hende, sker det på under én side, og personen Dörries lærer vi aldrig at kende.

Roy Jacobsen & Anneliese Pitz: Manden der elskede Sibirien. 284 sider, Turbine. Oversat af Camilla Christensen, udkom 11. juni 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.