// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helle Retbøll Carl: En som Bjarne Reuter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Helle Retbøll Carl: En som Bjarne Reuter

Skrevet af den 6. juli 2020 – 05:46Ingen kommentarer

Som barn tænkte jeg, at hvis jeg var Bjarne Reuter, ville jeg elske at gå en runde på biblioteket og tælle, hvor mange steder jeg kunne finde mit navn. For han må være en af de mest læste forfattere, vi har. Mange har givetvist læst en bog af ham eller set filmatiseringer af samme: Buster, f.eks, Drengene fra Sankt Petri, Zappa osv. Der er nok at komme omkring i Bjarne Reuters forfatterskab. I biografien her kommer vi med tilbage på loftet, hvor han allerede som barn havde fattet interesse for det skrevne ord som en udvej for alt det, det ikke lod sig gøre at tale med kammeraterne og forældrene om.

Bjarne Reuters barndom var formentlig typisk for børn i 50’erne, og vi følger ham i alle sporene: Hvordan han optræder på livets scene med sit ønske om at stå bag bagtæppet og fortælle. At han må holde sit spirende forfatterskab som hemmelighed, fordi det så let kunne blive misfortolket af de voksne. Kedsomheden i hans barndomshjem og i skolen bliver omdannet til drengestreger og slåskampe, og vi får en minutiøs gennemgang af de historier, der ligger til grund for hans forfatterskab. Også hans nuværende familie og forfatterskab berøres, omvendt det førstnævnte sker sekundært. Vi lærer hurtigt, at Bjarne Reuter er en privat mand, der helst holder sig for sig selv for at hellige sig bøgerne.

Bjarne Reuters forfatterskab beror sig i høj grad på barndommens og pubertetens gader i Brønshøj, og derfor var jeg spændt på at læse biografien om ham. Desværre er det først i anden halvdel, den bliver rigtig interessant. Begyndelsen kedede mig en smule. Bjarne Reuter er sikkert ikke kedelig, men fremstillingen af ham er ensformig i sin form. Og detaljerigdommen er lidt for overmandende til tider. Men det positive ved bogen er, at vi får Bjarne Reuters baggrundinfo om bøgerne, og det er interessant at lære, hvor meget han har trukket på egen erfaring. Også fra situationer, som ikke sætter ham selv i det bedste lys.

Jeg synes, det er så rart ved en biografi, at der kan være flere stemmer. Flere, der giver indblik i den person, der er i fokus. Et sted, Bjarne Reuter sket ikke har lyst til at være, forstås, men alligevel ville det klæde fortællingen, at vi hørte fra dem, der oplever ham til daglig og har arbejdet sammen med ham. Få mere indsigt fra andre i, hvad der driver Bjarne Reuter og gør ham så populær.

En som Bjarne Reuter, Helle Retbøll Carl i samarbejde med Anders Houmøller Thomsen, People’s Press. 300 sider. Udgivet april 2020. 

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.