// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Christian Meidahl: Isens stav
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Fantasy, Roman, Ungdomsroman

Anders Christian Meidahl: Isens stav

Skrevet af den 7. marts 2020 – 05:09Ingen kommentarer

Isens stav er andet bind i serien om Livets træ. Forfatter Anders Christian Meidahl er læge og hjerneforsker. I denne fantasyserie forsøger han – og lykkes med – at kombinere sin interesse for at undersøge hjernen og at formidle dette til børn på en underholdende og letforståelige måde.

Ada og Tristan fortsætter kampen for at redde verden fra Nidhøg, der stræber efter at omslutte verden i sin tåge af mørke og intethed. Med Ildens Sværd erobret tager de nu til elvernes verden, hvor de skal finde Isens Stav. I følge profetien må is og ild forenes for at bekæmpe den onde drage. De er nødt til at søge hjælp hos to grupper af elvere, som har bekriget hinanden i mange år, men de er nødt til at erobre Isens stav, inden de rivaliserende elvere ødelægger Adas og Tristans chance for at stoppe Nidhøg fra at slippe fri fra sit fængsel og redde verden.

Jeg kan godt lide allegorien med knuden, der vokser i Tristans hjerne, mens han ligger i koma på børnehospitalet, og dragen Nidhøg, Intethedens konge, som truer med at ødelægge Livstræets rødder. På den ene side er rødderne de vitale nervebaner, som kræften truer med at æde op, mens Tristans hjerne fremstiller en fantasiverden i hans bevidstløse sind. Men det er også de stærke trærødder, som holder dragen indespærret. Det er tilpas adskilt, til at de to tolkninger ikke forvikles, men tydelig nok til at man vil kunne opfange billedet. Og så er der naturligvis den åbenlyse reference til Yggdrasil fra nordisk mytologi.

Isens stav henvender sig til børn fra mellemtrinet og op. Bogen er hurtigt læst, og budskabet er nemt at fange. Der er gode moraler om at kæmpe, selvom det ser sort ud, og at komme overens mod en fælles fjende og tilgive fortiden, og samtidig er der et fokus på den kærlighed mellem familiemedlemmer i svære stunder, som binder en familie sammen.

Rasmus Jensen har tegnet illustrationerne til Isens stav, og de er fulde af farve og karakter. De har liv og detaljer, og de er ganske velegnede i et fantasyunivers som dette.

Alene det, at bogens mål er at hjælpe og underholde børn med alvorlige sygdomme, gør den værd at tale om, men samtidig leverer bogen sin fortælling på en fin måde. Derudover læste min 11-årige søn bogen og var blandt andet glad for beskrivelserne af kampscenerne.

Læs også anmeldelsen af første bind, Ildens sværd, her.

Anders Christian Meidahl: Isens stav, Turbine, 98 sider, februar 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.