// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Grossman: Kvinde på flugt fra meddelelse
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

David Grossman: Kvinde på flugt fra meddelelse

Skrevet af den 25. januar 2020 – 07:53Én kommentar

Krig æder sjæle op. Det rammer soldaterne, der præges af det, de udsættes for, og det, de udsætter andre for. Og det rammer deres pårørende, der sidder tilbage derhjemme, fulde af frygt for hvad der sker med deres børn, venner eller ægtefæller, og måske også fulde af frygt for deres egen sikkerhed såfremt krigen tabes. Det er denne ødelæggelse af sjælefred, der er omdrejningspunktet for Grossmanns absolut fremragende Kvinde på flugt fra meddelelse.

Kvinden er Ora, hvis søn er soldat i den israelske hær under endnu en af Israels militære aktioner. Hun er rædselsslagen for, at militæret en dag vil stå på hendes dørtrin for at fortælle hende, at hendes søn er faldet. Derfor beslutter hun at tage på vandretur med en tidligere ven, Avram. Hvis hun ikke er hjemme til at modtage meddelelsen, så kan det ikke ske, tænker hun – og ved udmærket at det er ulogisk, men for at kunne kontrollere sin frygt er hun nødt til at føle, at hun kan gøre noget; at hun ikke er helt hjælpeløs.

Det er ikke første gang, at en af Israels krige får katastrofale følger for Ora og hendes familie. Hele hendes historie, hendes mands historie, hendes sønners historier og ikke mindst vennen Avrams historie rulles langsomt op, mens de to vandrer rundt i det israelske landskab. Et landskab, der ligesom deres minder, er præget af landets mange krige og faldne.

Det er en meget barsk og grusom historie, om krig og had, overgreb, tortur og svigt. Men også en fortælling om venskaber og forældres kærlighed til deres børn. Det er en fortælling om at leve i et land i permanent alarmtilstand, og hvad det gør ved dem – gerningsmænd, ofre og alle dem, der bare gerne vil leve i fred.

Kvinde på flugt fra meddelelse er en enestående bog, og selvom den er lang – måske også for lang – er det en bog, der absolut er din tid værd, helt frem til forfatterens efterord, der også rummer en frygtelig meddelelse, der giver bogen endnu et lag.

Vi har tidligere anmeldt Da Nina vidste af samme forfatter.

David Grossman: Kvinde på flugt fra meddelelse. 672 sider, Forlaget Vandkunsten. Oversat af Hans Henrik og Rivka Uzan Fafner, 2011

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.