// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sjón: CoDex 1962
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sjón: CoDex 1962

Skrevet af den 21. juni 2019 – 07:59Ingen kommentarer

En lille by ved Elben, midt under 2. verdenskrig. En flygtning bliver skjult på et gæstgiveri, udhungret og truet. I en hatteæske gemmer han en klump ler, som han ved hjælp af stuepigen vil forsøge at puste liv i. En moderne pinoccio- eller Frankenstein-historie, alt efter smag, men blandet op med islandske sagatradition, tyngden af Europas (litteratur)historie og sørgmodig poesi.

CoDex handler om den forunderlige Josef Löwes tilblivelse og død, en mand der husker alt fra sin fødsel til sin død, men som blev undfanget tyve år før sin fødsel. Det er også fortællingen om hans far, den jødiske flygtning Leo, der finder et nyt hjem på Island uden nogensinde helt at falde til og forstå sit nye land – eller det land, han forlod.

Det er en magisk fortælling, om tab og sorg og menneskelig dårskab, men også en legende fortælling, der har frigjort sig fra logikkens begrænsninger og udforsker passagerne mellem liv og død. Hvad nu hvis… Med tossede indfald, men også med sin helt egen snusfornuft.

CoDex 1962 er en trilogi bestående af Dine øjne så mig, Med skælvende tårer og Jeg er en sovende dør. Tre værker, der bevæger sig rundt om den enestående Josef Löwe, hans undfangelse under anden verdenskrig, hans fødsel i 1962 og hans livs afslutning mange år senere. Det er tre meget forskellige bøger, der er samlet i trilogien, om fortid, nutid og fremtid.

Det er et prægtigt værk, Sjón har skrevet, underfundigt, rørende, overraskende og melankolsk. Eneste anke er, at samlingen af de tre romaner gør det meget tydeligt, at ligesom på det ofte er tilfældet på film, så er toeren værkets svageste. Første bind og tredje bind er mageløst, og læst i ét stræk bliver toeren lidt en mellemstation.

Sjón: CoDex 1962. 576 sider, Politikens Forlag. Oversat af Kim Lembek, 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.