// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Chloe Benjamin: De udødelige
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Chloe Benjamin: De udødelige

Skrevet af den 16. april 2019 – 07:55Ingen kommentarer

Hvis du tænker: jeg mangler en rigtig god bog, så skal du læse videre her. For De udødelige er rigtig god. Altså som i rigtig, rigtig god. Den handler om kærlighed, om at leve sit liv, mens man har det og ikke mindst om, hvordan vores valg påvirker os og den måde vores liv bliver. Den handler også om, hvorvidt vi kan påvirke en fastlagt skæbne, ja om der overhovedet er en sådan – eller om alt afhænger af individets frie valg.

Vi følger fire søskende: Simon på 7 år, Klara på 9 år, Daniel på 11 år og Varya på 13 år og møder dem første gang i sommeren 1969. De bor i New York sammen med deres forældre. Den sommer florerer et rygte om, at der er flyttet en synsk kvinde ind i en ejendom i nærheden, og de fire søskende bliver nysgerrige efter at høre, hvad hun kan spå. De opsøger hende og bliver lukket ind en af gangen i hendes lejlighed. Den dag bliver skæbnesvanger for dem alle, for hun fortæller dem hver især, hvornår de skal dø.

Bagefter vil ingen af de fire rigtigt tale om det eller om hvilken dato de har fået. Simon siger fx bare, at det bliver tidligt. Men det får betydning for deres livsvalg, for nogle år senere, da deres far er død, vil Klara stikke af og leve som tryllekunster og med at udføre halsbrækkende stunts. Hun lokker Simon med sig til San Fransisco, fordi hun har luret, at han er homoseksuel og i den by kan han leve som han vil. Og det gør han. Her kan Klara leve sine drømme ud og det fører hende til show-verdenen i Las Vegas hvor hun møder sin mand.

De to andre lever lidt mere stille, selv om Daniel med årene nærmest bliver besat af at finde ud af, hvor den synske kvinde blev af, og om hun har narret dem eller om hun rent faktisk kunne se ind i fremtiden. Men en politimands hjælp kommer han på sporet af hende.

Varya er den, der bliver længst hos deres mor og hjælper hende. Hun forsker i, hvordan man kan forlænge livet via en kalorielet diæt og til bruger hun aber som forsøgsdyr. Der er specielt en af aberne, som hun har knyttet sig til og som hun følger mere intenst.

Vi følger de fire søskende gennem fire årtier, og ser hvordan deres valg ændrer deres liv, og hvordan den dato de har fået, påvirker deres måde at leve deres liv på. Efterhånden som årene går, når de hver især deres dato, og jeg skal ikke her røbe, hvad der sker.

Der er så mange hjertegribende scener i Chloe Benjamins roman, så det er ikke en bog, som jeg er mentalt færdig med. Den sætter tanker i gang og har gjort mig klogere på alle de veje der er, og hvordan valget af en vej påvirker alt andet. Det er en af de bedste bøger, jeg længe har læst, så jeg siger mange tak for denne fantastiske historie.

Chloe Benjamin, De udødelige, Politikens Forlag, oversat af Agnete Dorph Stjernfelt , 341 sider, februar 2019.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.