// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Brun: Operation nyttige idioter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Henrik Brun: Operation nyttige idioter

Skrevet af den 7. maj 2019 – 07:05Ingen kommentarer

Henrik Brun har fået skruet et spændende og godt tænkt plot sammen i Operation nyttige idioter, som er hans første bind i serien om Selma Brink; undercover indhenter i PET. For Henrik Brun får tvistet handlingen på en overraskende måde

Selma Brinks rolle er bl.a. at finde ud af sammenhænge og informationer i forbindelse med sager, der kan skade Danmarks sikkerhed. Hun har tidligere arbejdet som tv-reporter og er derfor et kendt ansigt. Hendes dække er hendes onlinemagasin Global, som hun kan bruge som indgang til at interviewe og infiltrere de nødvendige kilder. Et andet sted sidder der to ansatte og sørger for at få skrevet og publiceret artikler så magasinet fremstår troværdigt. Indimellem skriver hun også selv til det.

Hendes nærmeste samarbejdspartner er hendes chef Kellerman, som hun mødes med i det kælderlokale, der ligger under hendes bolig, og som officielt er Globals redaktionslokaler. Det er også Kellerman, der giver hendes opgaven med at finde ud af, hvad der er sket med Malin Østerlund, som er kendt for sin rolle som flygtningeaktivist og samfundsdebattør. Hun er nemlig fundet myrdet i Flensborg. Det tyske politi mener, at Malin er død som følge af et røveri, der ikke gik som det skulle. Men PET mener, at hun er myrdet pga. sine positive holdninger til flygtninge og sit arbejde med at hjælpe flygtninge over grænsen.

Kellerman sender Selma til Flensborg for at infiltrere flygtningemiljøet og det er bestemt ikke en nem og ufarlig opgave. Det viser sig hurtigt, at der er mange der har meget at skjule i den verden, både flygtningene og dem der hjælper dem – men også dem der er imod dem. Selma bliver mødt af tavshed i det store hus,  hvor Malin sammen med Fidija Lekic og hans mor hjalp flygtninge. Fidija og Malin har haft et forhold og måske havde de det stadig, da Malin døde. Men det er svært for Selma helt at få styr på, hvordan de sidste timer i huset er foregået, andet end at Malin og Fidija har skændtes. Hendes efterforskning bringer hende bl.a. til et center for flygtninge i Nordjylland, hvor hun møder centerlederen Helle Nikolajsen. Hun får også kontakt til et rabiat miljø, hvor en chokerende sandhed går op for hende.

Samtidigt med hendes efterforskning møder vi Benny, som er chauffør i et firma, der kører med transportable makuleringsmaskiner. På et af Bennys ture, skal alt foregår i hemmelighed, og han får bind for øjnene og må lade en anden køre den lastbil, som ellers er hans domæne. Han får til opgave at makulere en masse dokumenter. Men Benny er blevet nysgerrig og får undervejs set på, hvad det er for dokumenter, der skal destrueres. Det er store hemmeligheder, og Benny får travlt med at finde ud af, hvad han skal stille op med den viden.

Både Benny og Selma har sideløbende gang i hver deres undersøgelser gennem bogen ind til den overraskende slutning, hvor det hele falder på plads. Henrik Brun skriver godt og levende. Han debuterede i 2011 med en spændingsserie, som jeg er blevet nysgerrig på – og så glæder jeg mig til næste bind om Selma Brink.

Henrik Brun, Operation nyttige idioter, Forlaget People’s Press, 333 sider, februar 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.