// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tobias Stenbæk Bro: Væddermændenes nat
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Fantasy, Roman

Tobias Stenbæk Bro: Væddermændenes nat

Skrevet af den 5. januar 2019 – 07:29Én kommentar

Der er ingen tvivl om, at Tobias Stenbæk Bro er velbevandret i og befinder sig naturligt i middelalderens miljø som middelalderhistoriker. Han har nævnt blandt andet George R.R. Martin og J.R.R. Tolkien som kilder til inspiration.

Væddermændenes nat har da bestemt også detaljerigdomme som hos Tolkien og en brutalitet, som er Martin værdig. Alt i alt er det en flot såkaldt world building, Tobias Stenbæk har skabt. Bogen har også en interessant mytologi, der har naturreligionens pragmatiske fortællinger om verdens indretning og fænomener, som vi kan genkende fra vores egen overtro og traditioner gennem middelalderen og frem – lige fra lys som værn mod onde ånder til fastelavnselementer.

I dette første bind følger vi ridderen til Ravnehøj, Sir Alfrik, og hans tre sønner: Rodrik, Cedrik og Stormfrik. De har alle tre hver deres kompetencer og styrker, både hvad angår personlighed og evner i kamp eller viden. I prologen fortælles vi om et fejlslagent, begyndende oprør mod kongen, hvor sammenslutningen af baroner bliver forrådt, inden de for alvor bliver farlige for kongemagten.

Efter at have slået en horde grænselændere tilbage som støtte for den lokale baron, Galien af Svanekrone, som Ravnehøj hører under, mødes de tre huse Ravnehøj, Havhus og Svanekrone til Gyldenløvsfesten. Her er det meningen, at der skal plejes og styrkes bånd for at sikre Ravnehøjs fremtid, men det går galt, da Galiens søn, Galen, kommer i karambolage med både Stormfrik og Sir Alfrik. Således forværres relationerne mellem husene, hvor de politiske strategier samler Havhus og Svanekrone mod Ravnehøj.

Ydermere bliver de tre brødre drevet på flugt, hvor hændelserne omkring fortidens oprør mod kongen kræver hævn gennem blod. De tre brødre må arbejde tæt sammen og søge nye allierede for at kunne overleve den overhængende fare.

Væddermændenes nat har en appel til det magiske og til fantasygenren, og så er den, når man ser bort fra disse elementer, så realistisk og troværdig, at middelalderelementerne fra fortællingen nemt kan ses afspejlet i vores egen middelalder, helt ned i detaljerne. Det er netop noget af det, som gør den så interessant.

Væddermændenes nat er dansk fantasy af højt format. Det vil være urimeligt at sammenligne ham med hans tidligere nævnte inspirationskilder, men man kan som nævnt godt se ligheder i stilen og indholdet. Bogen er første bind i serien Et varsel om storm, og den er et must read for alle fantasylæsere.

Tobias Stenbæk Bro: Væddermændenes nat. Forlaget Turbine, 2018. 320 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.