// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Erling Jepsen: Erna i krig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Erling Jepsen: Erna i krig

Skrevet af den 16. november 2018 – 07:58Ingen kommentarer

En røverhistorie uden lige! Fantasifuld og underholdende. Dét er hvad Erling Jepsens nyeste roman Erna i krig er.

Sønderjylland 1914. Sønderjyderne indkaldes til tjeneste i den tyske hær. En dag bliver det Kalles tur. Men da Kalle ikke har mange kopper i skabet, er hans mor Erna på ingen måde indstillet på, at Kalle skal i krig. Hun vil gøre hvad som helst for at overbevise de tyske myndigheder om, at Kalle skal kasseres fra militærtjeneste. Og det er udgangspunktet for romanen.

Egentlig er Erna slet ikke biologisk mor til Kalle. Hun har fået ham under helt særlige omstændigheder. Det var slet ikke meningen, at Kalle skulle være til. Hvordan hun fik ham, vil jeg ikke afsløre, det er blot en af flere groteske begivenheder, der finder sted i denne gakkede roman.

Det lykkedes ikke Erna at få Kalle til at slippe for militærtjeneste. Hun forsøger sig ellers fint med bestikkelse. Erna er dog af en sådan kaliber, at hun ikke er til at slå ud. Og kan hun ikke få Kalle med hjem til Danmark, må Erna følge efter Kalle i krig. Deraf bogens titel.

Erna vender sig overraskende hurtigt til livet i hæren. Det tiltaler hende at stå tidligt op, at gøre rent, og at have orden i sagerne. Hun sætter også pris klar struktur, regler og rutiner. Det minder hende meget om livet derhjemme. En af hendes største bekymringer går på, om potteplanterne hjemme i huset kan klare sig uden hende. Inden længe befinder Erna sig i en skyttegrav i den nordlige del af Frankrig. Her begynder hun dog hurtigt at længes efter en afslutning på krigen. Lugten af afføring, manglen på mad og bevidstheden om at fjenden befinder sig lige i nærheden er alt andet end spændende.

Man skal ikke forvente sig en stor lærerig roman om livet ved fronten under 1. verdenskrig. Til gengæld får man en underfundig og fjollet fortælling om Erna, om hendes omsorg for de andre soldater og hendes praktiske og ærlige tilgang til livet.

Erling Jepsen, Erna i krig, Gyldendal, 308 sider, Oktober 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.