// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Richard Ford: Mellem dem
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Richard Ford: Mellem dem

Skrevet af den 11. oktober 2018 – 07:30Ingen kommentarer

Richard Ford er en af det litterære USA’s helt store skikkelser. Han fik sit gennembrud i 1986 med den første roman om Frank Bascombe. Her ramte han noget i tiden. Frank er en udbrændt forfatter og desillusioneret journalist, som ikke har meget at holde fast i efter sin søns død. Hans problemer med arbejde, kønsroller og alkohol blev et spejl for en stadig voksende fanskare. Det er nemt at senogle fællestræk mellem Fords eget liv og så Frank Bascombes.

Hvis man har lyst til at dykke mere detaljeret ned i Fords liv, og hvad der formede ham, kan Mellem dem være et godt sted at starte. Det eren lavmælt og intens skildring af forfatterens ophav, barn- og ungdom. Først får vi fortællingen om hans far, derefter hans mor og gennem bogen tegnes, der er et følsomt portræt af en lille, hårdtarbejdende familie i sydstaterne tilbage i 40’erne og 50’erne.

Faderen, Parker, er omrejsende sælger, og han har syv stater i det sydlige USA som sit område. Han er på farten fem dage om ugen. Før Richard blev født, rejste Edna, hans mor, gerne med. Parret er lidt op i årene, da Richard fødes. ’Mellem dem’ skildrer meget præcist, hvordan familielivet og forholdet mellem de to voksne udvikles og forandres på grund af det nye familiemedlem. Som Ford skriver på side 110-111 om begivenheden – at få et barn; ’Man kunne sige, at det var det øjeblik, hvor den nærhed, de havde skabt, omsider førtes videre til et andet og mere bindende niveau – i dette tilfælde til et liv, de måske stort set var holdt op med at skænkeen tanke, fordi der ingen børn var kommet. Efter alt at dømme var de glade for at få mig’. Denne type skarpe, kondenserede iagttagelser er bogen fuld af.

’Mellem dem’ er et fascinerende indblik i en lille familie, og et hverdagsliv uden de store omvæltninger. Dog med en undtagelse. Faderen dør i Richards tidlige teenageår og savnet efter ham, og moderen efter hendes død mange år senere, går som en rød tråd gennem Fords erindringer. Ford har sagt, at han har skrevet bogen fordi, han savnede dem og gerne ville have dem tættere på igen. Det er de forhåbentlig, for læseren står de i hvert fald levende frem.

Richard Ford, Mellem dem, Klim, Oversættelse: Ninna Brenøe, 181 sider, 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.