// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mr. 2. Verdenskrig på Louisiana
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Mr. 2. Verdenskrig på Louisiana

Skrevet af den 18. maj 2018 – 17:15Ingen kommentarer

For os der er interesserede i 2. Verdenskrig, er historikeren Anthony Beevor, hvad spillere som Messi og Ronaldo er for fodboldinteresserede. Han er ganske enkelt en stjerne! Derfor var Louisianas smukke koncertsal også godt pakket, da Beevor onsdag aften fortalte om sine mange bøger, sit syn på krigen og nogle af de utallige anekdoter, han er stødt på i sit arbejde.

Aftenens vært var Marc-Christoph Wagner, som indledende spurgte, hvad man siger, når ens 13-årige datter spørger, hvorfor den krig er så spændende? Det havde Beevor naturligvis mange bud på; de menneskelige dramaer, at der blev skabt et nyt Europa, at man her ser, hvad der sker, når mennesker mister kontrol over deres skæbne. Og endelig, at vi skal holde krigen i live for at imødegå tendenser, der kan minde om nogle af dem, der førte til den ødelæggende krig. Beevor tror ikke på, at historien gentager sig selv, men der er bekymrende tendenser i vores samtid, sagde han, og henviste blandt andet til ny-nationalisme og isolationisme.

Det var fascinerende at høre om det store arkivarbejde, der ligger forud for hans bøger. Det er i arkiverne, at guldkornene er, og han forventer også i fremtiden at kunne grave masser af stof frem, selv om hans mange bøger allerede dækker flere af krigens store afgørende øjeblikke.

Beevor fremstår som en sand engelsk gentleman med selvironi og lune. Han fortalte om rivaliseringen mellem engelske og amerikanske generaler, og om hvordan snobberi og forfængelighed var medvirkende til, at nogle slag blev tabt for de allierede. Et af dem var Operation Market Garden i september 1944, hvor de allierede under general Montgomery’s ledelse forsøgte at tilkæmpe sig kontrol over strategisk vigtige broer i Holland. Montgomery var forblændet af tiltroen til egne evner og ville desperat have succes for at overgå amerikanerne. Det lykkedes ikke, og ved byen Arnhem blev den britiske offensiv knust. Lige netop dette slag, der varede lidt mere end en uge, har Beevor arbejdet med de seneste tre år. Det er derfor emnet for hans nyeste bog “Arnhem, slaget om broerne”. Den glæder vi os til at anmelde her på bogblogger.dk.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.