// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lisa Wingate: Inden vi blev jeres
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Lisa Wingate: Inden vi blev jeres

Skrevet af den 12. april 2018 – 07:03Ingen kommentarer

1939: Rill Foss bor på en husbåd på Mississippi-floden sammen med sine forældre og fire søskende. De er fattige, men har det godt. Lige indtil den aften, hvor Rills højgravide mor må på hospitalet, da fødslen af et sæt tvillinger er ved at gå galt. Rills far er derfor nødt til at efterlade sine børn på husbåden for at redde sin kones og de ufødte børns liv.

Han lover at vende hurtigt tilbage, men inden han når det, dukker nogle betjente op og tager Rill og hendes søskende med. De tror, at de vil blive fulgt hen på hospitalet til deres forældre, men i stedet bliver de bragt til et usselt børnehjem, hvor børnene bliver behandlet dårligt. Rill forsøger desperat at holde sammen på søskendeflokken, men det er de voksne, der har magten.

75 år senere: Avery Stafford er taget hjem til South Carolina, da hendes far er alvorligt syg. Han er senator og er involveret i en dårlig sag omkring plejehjemsdrift. De er derfor taget på besøg på et plejehjem, og her er der en af de ældre beboere, der tager fat i Avery. Hun er overbevist om, at hun kender hende og kalder hende et andet navn. Personalet undskylder beboerens opførsel og kalder hende forvirret, men Averys egen farmor er også gammel og har begyndende demens, og Avery har svært ved at glemme den gamle dame på plejehjemmet.

Hun opsøger hende derfor igen, og det bringer hende på sporet af en gammel historie om et børnehjem, hvor man stjal små børn fra fattige forældre og enlige mødre, for at sælge dem videre til rige, barnløse familier. Spørgsmålet er, hvordan det hele hænger sammen med Averys egen familie her 75 år senere.

Inden vi blev jeres er en spændende og barsk fortælling baseret på virkelige hændelser. I USA fra ca. 1920-1950 blev små børn systematisk stjålet fra deres forældre, mishandlet på et børnehjem, for derefter at blive solgt til rige familier uden børn. Georgia Tann stod bag denne grufulde mishandling sammen med et netværk af korrupte politifolk, læger og dommere, og de gjorde det nærmest umuligt for de biologiske forældre at stille noget op.

Denne historiske roman er velskrevet og rørende, og det er ufatteligt at tænke på, hvad der har fundet sted.

Lisa Wingate, Inden vi blev jeres, Cicero, marts 2018, 393 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.