// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vivian Jordansen og Kristian Mouritzen: Den 2. Amerikanske Borgerkrig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Vivian Jordansen og Kristian Mouritzen: Den 2. Amerikanske Borgerkrig

Skrevet af den 4. april 2018 – 07:44Ingen kommentarer

Er USA ved at blive så splittet en nation, at der kan være en ny borgerkrig på vej? Det er der amerikanske kommentatorer og politikere, der mener. Dette fremgår af Jordansen og Mouritzens fine bog om den splittelse, der præger den amerikanske nation. Forfatterne kører heldigvis ikke med på denne barske pessimisme. Borgerkrigen var en ødelæggende konflikt, som nutidens splittelse ikke kan måle sig med.

Bogen lægger dog ikke skjul på, at skillelinjerne mellem befolkningsgrupper, elite versus almindelige mennesker og storby versus mere landlige områder er blevet dybe. Det er en god pointe i bogen, at skillelinjerne og værdikampene ikke pludselig er opstået og med et slag har bragt Trump til magten. Den dybe uenighed om homoseksuelles rettigheder, herunder især ægteskab, abort, etniske mindretals rettigheder og afmagten over for den politiske og økonomiske elite stikker dybt. Obamas præsidentperiode har været med til at grave grøfterne dybere, fremhæver bogen. En af de ting, forfatterne nævner, er at Obama sikrede homoseksuelles ret til at blive gift, og så stod han i det hele taget for et frisind, som vakte voldsomt had i mange kredse.

Bogen er inddelt i kapitler alt efter, hvilken værdikamp, der er fokus på. Det kan eksempelvis være sortes rettigheder, feminisme, politisk korrekthed på universiteterne og angsten for islamisk terror. Og så er der gennem hele bogen det underliggende spørgsmål om, hvordan Trump kunne blive valgt som præsident.

Forfatterne har boet i USA fra 2013-2017, Mouritzen som korrespondent og Jordansen som freelancejournalist, og deres iagttagelser bygger på rejser til alle 50 stater. Så man kommer rigtig godt rundt i det sammensatte land. Fortællingerne krydres med personlige anekdoter, og man mærker forfatternes fascination. Bogens stil er journalistisk, den er velskrevet og tankevækkende. Med den i hånden kommer man godt rundt om de mange brudflader, der præger USA.

Vivian Jordansen og Kristian Mouritzen, Den 2. Amerikanske Borgerkrig, Berlingske Media i samarbejde med People’s Press, 210 sider, Februar 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.