// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Iben Bjørnsson: Urban – de unge år
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie, Samfund

Iben Bjørnsson: Urban – de unge år

Skrevet af den 9. marts 2018 – 07:38Ingen kommentarer

Urban Hansen. Engang berømt og berygtet overborgmester i København. I dag næsten glemt i den brede offentlighed for andet end det triste sociale boligkvarter på Amager, der bærer hans navn. Iben Bjørnsson bringer Urban frem fra glemslen og det er guf for alle nørder med interesse for Københavns eller Socialdemokratiets historie.

Urban er en af de få politikere, som vi alle er på fornavn med – ligesom vi var med Anker. Han var en nøglespiller i Socialdemokratiets udvikling fra 30’erne og frem til 70’erne. Mest i København, selvfølgelig, men han påvirkede også partiets landspolitik og dets organisation.

I Urban – de unge år 1908-1956 får vi en grundig gennemgang af hans liv og politiske karriere frem til han blev socialborgmester i København. Han startede som DSUer i Næstved og arbejdede sig op igennem partiet og partiets forskellige organisationer. Han var kendt for sin enorme arbejdskapacitet, men også for et iltert temperament. Og så var der lige det med kommunismen. Urban var nemlig en af efterkrigstidens mest engagerede anti-kommunister.

I Arbejderbevægelsens Informationscentral arbejdede han aktivt som kommunistjæger. I årene efter 2. verdenskrig blev kommunismen oplevet som en reel trussel, og danske kommunister som Sovjets forlængede arm. De skulle bekæmpes, og en stor del af den kamp stod på de danske arbejdspladser, hvor det handlede om at få placeret socialdemokrater og ikke kommunister som tillidsmænd og på fagbevægelsens ledende poster – store såvel som små. Det var en opgave, Urban Hansen gik til med liv og sjæl – og lidt til.

Biografien Urban er mere end bare en biografi om Urban Hansen og kampen mod kommunisme. Den er også en fyldig beskrivelse af Socialdemokratiets organisation og tankesæt i 1930’erne og 20 år frem. Det var et demokratisk parti, der lagde stor vægt på loyalitet mod partilinjen og respekt for ledelsen. Nye aktive måtte pænt afvente deres tur – ikke noget med at stille op mod ældre partimedlemmer for at fremme egen karriere.

Urban Hansens unge år er også en periode hvor arbejderpartiet gik fra at være modkultur – de fattige, de oversete, de smås parti, et interesseparti for en bestemt klasse – og til at blive et statsbærende parti. Det havde den store fordel, at man rent faktisk kunne ændre samfundet i den retning, man ideologisk ønskede. Men også den ulempe, at man ikke kunne række fanen højere op, end at benene kunne nå jorden. Realpolitik er nu engang noget andet end ølkasse-taler, og det har alle socialdemokrater siden Stauning måttet forholde sig til.

Iben Bjørnsson kommer forbilledligt omkring de mange vinkler på Urban Hansen og hans tid. Hun har valgt at holde fokus på hans politiske karriere, og privatmennesket Urban optræder kun, når det er meget relevant for den offentlige Urban, og det er befriende med et klart snit på den måde.

Biografien slutter i 1956, hvor Urban Hansen bliver socialborgmester. Forfatteren tilkendegiver selv, at hun gerne vil skrive et bind 2, så vi får tiden som overborgmester med. Det vil jeg rigtig gerne læse, så det håber jeg at hun får mulighed for!

Iben Bjørnsson: Urban Hansen – de unge år 1908-1956. Frydenlund, 9. marts 2018, 503 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.