// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Naomi Alderman: Kraften
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Naomi Alderman: Kraften

Skrevet af den 8. marts 2018 – 08:02Ingen kommentarer

Tænk nu hvis… tænk nu hvis kvinder en dag vågnede op og var de stærke. Hvis mændenes fysiske overlegenhed blev knust af en ny kraft, der gør teenagepiger i stand til at give stød, endog stød med en dræbende kraft. Hvad ville der ske? Hvordan ville samfundet udvikle sig efter dette, når undertrykte kvinder overalt i verden rejser sig og tager hævn over deres undertrykkere (og deres kønsfæller)?

Det er tankeeksperimentet i Naomi Aldermans Kraften, og det er både morsomt, spændende og tankevækkende skruet sammen.
En teenagepige bliver misbrugt af sin stedfar, men slår ham ihjel med sin nye kraft for i stedet at starte en ny kult. En anden teenager ser sin mor blive dræbt, hvorefter hun bruger sin kraft til at stige til vejrs i underverdenen. En kvindelig borgmester vil så gerne gøre det rigtige, for hendes datters skyld, men kraften er uimodståelig og kan (mis)bruges, også politisk. Og i Moldova (af alle steder!) tager en kvindelig præsident over og opretter en helt ny nation…

Persongalleriet er stort, og vinklerne mange. Først ligner det et oprør, Kvindernes svar på det arabiske forår. NU vil de ikke længe finde sig i mænds undertrykkelse, især ikke i ulande hvor de starter oprør mod de udemokratiske, patriarkalske samfund. Men ligesom det arabiske forår ædes også kvindernes oprør op indefra, for vrede er ikke nok til at bygge et nyt samfund, og er kvinder egentlig bedre end mænd når de først får magt som de har agt?

Nogen gange ser vi vores samfund klarest, når det bliver vendt på hovedet, og det gør det i Kraften. Undervejs klukker man lidt ved beskrivelsen af hvordan udviklingen præger endog studieværterne i morgentv (hvor mændene nu bliver castet for at være søde, kønne og spille lidt smådumme, mens kvinderne er modne og kloge), andre steder gisper man ved beskrivelsen af de grusomheder mennesker af begge køn udsætter hinanden for, men mest af alt bliver man bare blæst bagover af Aldermans originalitet og tempo.

Kraften er vidunderligt fri for sødsuppe eller romantisering af kvindeligt lederskab. Her er i stedet en tour de force, en roman med utallige små hip til de mange magtstrukturer i vores samfund, som vi ikke tænker over til daglig: køn, religion, sædvane og rå vold. Det er en roman for feminister af begge køn, der vil udfordres på deres verdensbillede og underholdes undervejs.

Kraften udkommer på kvindernes internationale kampdag d. 8. marts, og det er bestemt ingen tilfældighed.

Naomi Alderman: Kraften. 376 sider, Alhambra. Oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen, udkommer 8. marts 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.