// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Armando Lucas Correa: Den tyske pige
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Armando Lucas Correa: Den tyske pige

Skrevet af den 17. juni 2017 – 07:46Én kommentar

Hannah og Anna, 1939 og 2014. Berlin og New York. To blonde 12-årige piger, hvis familiehistorie binder dem sammen. Anna har aldrig kendt sin far, der forsvandt en frygtelig septemberdag i 2001.

Hannah elsker sin far, sin mor og sin bedste ven Leo, men hendes verden trues af krapylerne, dem der flager med sort, rødt og hvidt, og som mener at Hannah og hendes familie er urene og beskidte.

Hannah og hendes familie kan ikke blive i Berlin, for krapylerne underminerer såvel deres økonomi som deres borgerrettigheder. De aner ikke, hvad der venter dem – men de aner, at det ikke rer godt. Desperat forsøger forældrene at skaffe visum til et land, et hvilketsomhelst land, der vil tage imod dem. De ender med dyrt indkøbte indrejsevisa til Cuba og stiger i foråret 1939 ombord på det gode skib St. Louis, der skal bringe dem, Leo og 900 andre jødiske flygtninge i sikkerhed på den anden side af Atlanten.

Skibet sejler ud, på broen står en af historiens helte, kaptajn Gustav Schröder, der forsøger at nå deres bestemmelsessted inden grænserne lukkes. Imens tikker telegrammerne ind på skibet om nye visumregler, for i Havana er man ikke mere begejstret for flygtninge end man er i Europa i dag. Skibet er ikke velkomment på Cuba eller nogen som helst andre steder for den sags skyld, og de mange flygtninge står over for umulige valg om deres fremtid.

I New York, i nutiden, har Anna ikke noget håb om nogensinde at se sin far, men hun ønsker at vide mere om hans fortid, hans familie. Han var en indvandrer, og en dag dukker der et brev med billeder op fra en grandtante Hannah i Havana. Kort tid efter er Anna på vej til Cuba, til et møde med et fundamentalt anderledes samfund og en grum familiehistorie, for Cuba gemmer på sine egen tragiske historie.

Det er en hjerteskærende smuk og poetisk roman, Armando Lucas Correa har begået. Der er skrevet mange bøger om jødiske flygtninge, om den cubanske revolution og om følgerne af 11. september, men aldrig er de tre tragedier samlet så smukt og fortalt så godt som i Den tyske pige. Historiens løse ender bliver snoet sammen til et drama i tre generationer om sorg, kærlighed, frygt og mennesker, der forsøger at overleve med værdigheden i behold, når verdenshistoriens store møllehjul maler hen over deres liv.

Den tyske pige er velskrevet, velresearchet og vellykket. Anbefales.

Armando Lucas Correa: Den tyske pige. Politikens forlag, 447 sider, oversat af Henriette Rostrup.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.