// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Matilde Kimer: Krigen indeni
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik, Krige, Samfund

Matilde Kimer: Krigen indeni

Skrevet af den 16. november 2016 – 07:32Ingen kommentarer

Kan man blive så tiltrukket af død og ødelæggelse, at man hellere vil rapportere fra den ukrainske borgerkrig end at sidde hjemme hos børnene og manden i Hvidovre?

Ja, det kan DR’s udenrigskorrespondent Matilde Kimer, der i “Krigen indeni” giver en hudløs ærlig indføring i hvordan borgerkrigen i Europas østligste hjørne har sat sig i hende. Hvordan hun fra revolutionen på Majdan Pladsen i Kiev i februar 2014 og mere end et år frem følte sig kaldet til at dække begivenhederne og bare ikke kunne give slip. Når hun var hjemme hos familien i Hvidovre fulgte hun hele tiden med i udviklingen i Ukraine og tænkte konstant på, hvornår hun kunne komme afsted igen.

Hvert år op til jul kommer der mindst en bog fra DR og TV2’s udenrigskorrespondenter. I 2014 var det DR’s Puk Damsgård og Thomas Ubbesen og i 2015 TV2’s Rasmus Tantholdt.

I år er det den noget mindre eksponerede Matilde Kimers tur. Hvor Ubbesen og Tantholdt tager os med til konfliktzoner over hele verden, så tager Kimer os kun med til Ukraine. Bogen er nemlig ikke kun om hende. Den handler lige så meget om Ukraine og den borgerkrig, som vi i det vestlige Europa hurtigt mistede interessen for.

Kimer har da også valgt at supplere sin egen historie med to ukraineres historie om deres roller i borgerkrigen. Den ene som soldat og autonom revolutionskriger. Den anden som organisator af nødhjælp.

Bogen veksler frem og tilbage mellem de tre personers fortællinger. Og det giver et rigtig godt billede og en varieret fortælling, hvor vi kommer ud i alle hjørner.

Mest interessant er dog Kimers oplevelser fra sine reportagerejser. Og også konflikten mellem at være krigsreporter på den ene side og småbørnsmor og ægtefælle på den anden side. Kimer fortæller åbenhjertigt om hvordan de mange rejser til Ukraine, som ofte kommer på plads med meget kort varsel og ofte varer længere end først planlagt, slider gevaldigt på forholdet mellem hende og hendes mand. Den slags hører vi aldrig om hos de andre krigskorrespondenter.

Men hun kan ikke lade være med at rejse tilbage til krigens død og ødelæggelse og livsfare igen og igen. For som bogens titel antyder, så sidder krigen i hende. Hun kan ikke slippe den. Det kan hendes to andre hovedpersoner heller ikke. Men det er fordi de fortsat bor midt i den.

“Krigen indeni” er en velskrevet og fængende fortælling, som emmer af forfatterens store kærlighed til Ukraine og tiltrækning af krigen. Det giver sammen med de to andre hovedpersoners fortællinger et godt indblik i “den glemte konflikt”.

Matilde Kimer: Krigen indeni. Politikens Forlag, 2016. 319 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.