// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Therese Bohman: Den anden kvinde
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Therese Bohman: Den anden kvinde

Skrevet af den 1. november 2016 – 07:18Ingen kommentarer

I dag uddeles Nordisk Råds Litteraturpris. Prisen er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog.

I 2015 var svenske Therese Bohman indstillet til prisen for sin roman Den anden kvinde, som nu findes i en dansk version. Selvom det er en glimrende roman vandt hun dog ikke prisen, det gjorde til gengæld norske Jon Fosse.

Den anden kvinde er ikke en erotisk roman, det troede jeg ellers ved første blik på forsiden. Romanen er dybere og langt mere end de få scener i sengen. Romanens fortæller og hovedperson er en ung kvinde. Hun arbejder i kantinen på et hospital, drømmer om at få skrevet en roman og indleder en dag et forhold som elskerinde til en ældre overlæge på hospitalet. Stik imod planen forelsker hun sig dog i overlægen, og så er situationen pludselig en anden. En aften møder hun den jævnaldrende kvinde Alexandra, som hun svinger godt med. Men hvilke værdier står hun egentlig for?

Romanen handler om mere end blot utroskab og rollen som “den anden kvinde”. Dybere emner som ensomhed overfor fælleskab, klasseskel i samfundet og ønsket om andet end at overtage sine forældres arbejderklaseliv reflekteres der også over, og det er interessant og tankevækkende læsning. Der reflekteres også over kærlighed, forelskelse og udnyttelse, hvor grænserne mellem begreberne er hårfin. Og så er det er roman med en reminder om, at livet sjældent bliver helt som man have forestillet sig eller planlagt det til at blive.

Romanen overrasker, underholder og giver stof til eftertanke.

Alt i alt er Den anden kvinde en glimrende lille roman, der bestemt er værd at læse. Derfor er det også rigtig ærgerligt, at der ikke er læst ordentlig korrektur på oversættelsen. “Flasken” bliver til “flaksen”. “Bukser” bliver til “Busker”. Og der fejles desværre også i den almindelige grammatik: (..)..”ikke lyst til at arbejder her”.

Therese Bohman, Den anden kvinde, Gyldendal, August 2016, 216 side, På dansk ved Liv Camilla Skjødt.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.