// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kjersti Annesdatter Skomsvold: 33
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kjersti Annesdatter Skomsvold: 33

Skrevet af den 8. juli 2015 – 07:28Ingen kommentarer

En et-værelses lejlighed i Norge. En 33 årig kvinde sygemeldt fra et job som matematiklærer. En mand begravet i Frankrig efter et selvmord. En lungesygdom. Og en irsk mand, der skriver romaner.

Den unge kvinde K er deprimeret og usikker. Hun bekymrer sig meget og funderer en del over livet. Overvejer at få et barn, så hun kan flytte fokus væk fra sig selv. Kan man eje sit barn? Kan et barn eje sine forældre? K stiller mange spørgsmål. Når hun tænker på sin barndom, husker hun, at hendes søster var smukkere end hende og at deres forældre stort set aldrig var der. Hun husker også, at hendes mor hellere ville have haft en søn.

Selvom der ligger et slør af depressiv stemning hen over siderne, er der opmuntrende og humoristiske indspark, for eksempel her hvor K fortæller om dengang, hun stod på en scene og fortalte om sin bog for et større publikum: “…jeg forstod at det var endnu værre for publikum end for mig, de sad som tilskuere til en vorteoperation.”

Vær frisk, når du læser bogen. Fortælleren K springer rundt i sin fortælling og lader sig let aflede. En fortælling om et lægebesøg associerer til kongen, der sender tankerne videre til skiløb og juletræer.

Bogen er ikke let at læse, der skal læses en del mellem linjerne. K taler løbende med Ferdinand, som er den store kærlighed, der nu er død og jeg blev af og til usikker på om han rent faktisk var til stede hos K. Ligeledes var det ikke helt klart for mig om K er gravid eller hun blot brændende ønsker at være det. Måske er det en del af pointen med bogen – tvivlen og usikkerheden ligger konstant og lurer under overfladen og afspejler meget fint, hvor svært K har det.

“33” er ikke en oplagt bog til liggestolen, mens børn hviner af fryd i poolen. Man skal være en opmærksom og tålmodig læser – det skylder man sig selv og bogen. Omvendt er den et godt bud til en kræsen læser, der ikke lader sig nøje med en letlæst kærlighedshistorie, hvor alle får hinanden til sidst.

Forfatteren har også skrevet bøgerne Monstermenneske, som også handler om en kvinde med en sygdom og Jo hurtigere jeg går, jo mindre er jeg, som handler om en ældre kvinde og som du kan læse anmeldelse af her.

Kjersti Annesdatter Skomsvold,”33″, Forlaget Republik, Juni 2015, 147 sider, Oversat fra norsk.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.