// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rune Adelvard: Copenhagen by Poetry
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Rune Adelvard: Copenhagen by Poetry

Skrevet af den 1. august 2014 – 07:27Ingen kommentarer

Gennem årene har jeg været i mange byer. Store og små. Indimellem har der været en lokal levende guide spændt foran. Andre gange har løsningen været at kigge dybt i en guide, hvor jeg ord for ord kunne orientere mig om, hvad forfatterne nu har ment, jeg skulle se. Lige fra Jellingestenene, de tidligere slagmarker i Vietnam, store vandfald i Afrika til gletsjere i New Zealand.

I København har jeg aldrig brugt en guide, fordi jeg ser hovedstaden som hjemmebane. Og midt i sommervarmen dumper en anderledes guide til København ned på skrivebordet: ”Copenhagen by Poetry” – en samling digte af Rune Adelvard, som på en blanding af rimende vers, reflektioner og knækprosa går bag om de bygninger og områder, han sætter på vers. Tilmed tager han sig den frihed at skrive/digte om, hvad der måske sker bag murene. Med rimelig skyldig hensyntagen til historien. Du skal ikke forvente adresser eller fakta i versene. Der må du søge andre steder hen.

Skal jeg fremhæve et enkelt digt eller to må det være ”Livets gang på Amalienborg”, hvor familien der på ”Amalien bor” og deres økonomi med digterens frihed tages under kærlig behandling. Et andet digt handler om Københavns rådhus, hvor de to hedengange overborgmestre Urban Hansen og Egon Weidekamp bliver kagstrøget, fordi Urban Hansen afskaffede sporvognene og Weidekamp for sin uforsonlighed over for bz-ere. Tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen roses for metro og Ørestad.

Copenhagen by Poetry er bestemt en anden måde at lade sig guide rundt i København. Ganske finurlig, men det kræver et rimeligt kendskab til byen for at få fuldt udbytte af alle digte. Men ganske forfriskende at læse. Måske kan ”Copenhagen by Poetry” vække den historiske interesse. Hvis ikke, så læn dig tilbage og læs om de seværdige steder. Forfatteren har udvalgt 23. En enkelt dog så langt væk som Zoologisk Have på Valby bakke helt ude på Frederiksberg.

Blot en korrektion: Det var ikke Urban Hansen, som afskaffede sporvognene i København. Det var SF-borgmester Willy Brauer, som i januar 1963 stillede forslag i Borgerrepræsentationen om afskaffelse af sporvognene og overgang til busdrift. Det blev vedtaget, og sidste sporvogn kørte i remissen i april 1972.

”Copenhagen by Poetry” – digte af Rune Adelvard. Udgivet af Selskaber af 11. maj 2013. Udkommet.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.