// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Leif Panduro: Rend mig i traditionerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Leif Panduro: Rend mig i traditionerne

Skrevet af den 27. juni 2014 – 07:35Ingen kommentarer

Listen af klassikere jeg gerne vil læse er meget lang. Hver sommer snupper jeg endnu et par bøger fra min liste og jeg har netop læst Rend mig i traditionerne af Leif Panduro. Bogen er skrevet i 1958, men kunne lige så godt være skrevet i dag. Stoffet er lige så aktuelt i dag og bogen er absolut værd at læse.

I 1979 blev bogen filmatiseret med Henrik Koefoed i hovedrollen. Jeg har ikke tidligere læst bogen, men har en fornemmelse af, at jeg nok på et tidspunkt har set filmen. Der dannede sig i hvert fald meget tydelige billeder i mit hoved under læsningen. Blandt andet af de pinlige scener, hvor hovedpersonen kravler rundt som en hund.

Bogen handler om den unge gymnasieelev David, der såmænd er kvik og som har forudsætningerne for at klare sig godt til de forestående eksaminer i gymnasiet. Men den unge mand er så fuld af følelser og tanker, som det er mægtigt svært for ham at sætte ord på. Den unge pige Lise, som er sød og som han gerne vil kysse, gør ham forvirret og usikker. Om hvad med fremtiden, hvad skal den bruges til? Det er på ingen måde let at være ung mand i 1959. Eller i 2014 for den sags skyld.

David kan ikke finde ro, hans ben begynder at løbe, og alt det løberi gør ham tørstig efter øl. Vi følger ham i løb rundt i Købehavn over nogle dage, hvor det skrider mere og mere indtil den dag, hvor han ved et uheld får sit slips i klemme i en cigaretautomat. En betjent finder ham der fanget ved automaten og får ham bragt til et sanatorium (et psykiatrisk hospital), hvor han fortæller sin historie til sin døve medpatient. Inden da når han at sparke nogle af de mennesker han holder af i numsen. Det er måske nok ikke hel almindelig opførsel, men er det galt nok til at en indlæggelse er nødvendig?

Bogen sætter uden tvivl tanker i gang. Hvad er normalt? Hvor bredt eller måske nærmere hvor smalt er normalitetsbegrebet? Hvad skal man, når man er færdig med gymnasiet? Hvordan opfører man sig overfor andre? Leif Panduro kritiserer gennem hovedpersonen David samfundets ønske om konformitet og opfyldelse af normer og det er netop det David gør oprør imod.

Bogen er skrevet med humor, er let at læse og jeg blev overrasket over hvor aktuel den stadig er den dag i dag. Nu jeg har bestilt filmen på biblioteket og ser frem til et gensyn med den unge Henrik Koefoed i hovedrollen som David.

Leif Panduro: Rend mig i traditionerne, Gyldendal, 1958, 168 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.