// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hans E. Kratholm Rasmussen: Tanker på vejen – tanker på landevejen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erhvervsliv, Erindringer

Hans E. Kratholm Rasmussen: Tanker på vejen – tanker på landevejen

Skrevet af den 23. april 2014 – 10:34Ingen kommentarer

”Tanker på vejen – livet på landevejen” er en samling af udvalgte klummer bragt i Lastbil Magasinet. Bag klummerne er Hans E. Kratholm Rasmussen, der siden 2002 har skrevet om livet på landevejen. Hans E. Kratholm Rasmussens entre på bladet var at kritisere en artikel, senere blev det til en fast klumme, hvor han både roser og hudfletter arbejdsgivere, speditører, politikere, myndigheder og ikke mindst egne kolleger i en stribe klummer, som han ser det fra sit førersæde i lastbilen. Der er ingen tvivl om, at forfatteren holder af den danske transportbranche.

At bogen – som er udgivet på forlaget Veterania i foråret 2014 – faldt i min turban skyldes, at jeg i begyndelsen af 1970-erne og nogle år frem var freelance journalist for fagbladet Chaufføren. Blandt opgaverne var en tur fra Vejle over Brennerpasset til Genova med dåseskinker m.m. fra Tulip. Ved rattet sad Marokko-Einar. En midaldrende chauffør med stor erfaring med langturskørsel. Han kendte både gud og hver mand. Det var dengang en kilometer gav 47 øre. Turen blev en hel del længere end de otte dage, der var sat af. Dels røg vi ind i en snestorm, der stoppede al kørsel, dels strejkede tolderne i Italien, da snestormen havde lagt sig. Hjemturen gik over Bremen, hvor vi leverede rødvin fra Italien, videre til Hamburg for at hente bananer til Århus. En lærerig tur hvor jeg stiftede bekendtskab med arbejdsforhold både for danske og udenlandske chauffører.

Efter læsningen af ”Tanker på vejen – livet på landevejen” kan jeg konstatere, at der på en lang række områder ikke har været den store bevægelse i transportfaget, selvom der er kørt millioner af kilometer. Det er forholdet til arbejdsgiverne, hvor chaufførerne accepterer, at overenskomster og aftaler bliver gradbøjet i alle retninger – og ikke altid til chaufførens fordel. Om chauffører som ikke kan se det fornuftige i at stå sammen. Om manglende forståelse – hos dem på kontoret – for forholdene på landevejen. Speditørerne får også bemærkninger med på vejen.

Forholdet til myndighederne med de stadig skrappere krav til papirarbejdet bliver også vendt i klummerne, hvor også politiet i ind- og udland får knoppede ord med på vejen. Ind imellem er der også ros. Køre- og hviletidsbestemmelserne får også en tur i klummevridemaskinen.

Hans E. Kratholm Rasmussen har også en kraftig opfordring til cyklister i nærheden af højresvingende lastbiler om at vise omtanke som cyklist. Også i de situationer, hvor cyklisterne er den stærke part i trafikken. For eksempel på gågader og fortove. Selv konstaterer han, at opfordringen til cyklisterne ikke fritager lastbilchaufførerne for ansvar.

”Tanker på landevejen – livet på landevejen” kan ses som et partsindlæg i transportdebatten. Men bogen rummer mere end bare råb fra førerhuset. Den er skrevet med humor og indsigt og vil være god læsning for dem, som har drømme om at sætte sig ind bag rattet og tage turen enten op og ned af gaden og ind og ud af fremmede lande. Adgangsbilletten er et stort kørekort. Andre kan få fornøjelse af at læse om forholdene i det erhverv, som døgnet rundt blandt andet fragter dit forbrug ud til butikkerne.

”Tanker på vejen – tanker på landevejen”. 192 sider. Forfatter: Hans E. Kratholm Rasmussen. Udgivet i februar 2014 på forlaget Veterania.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.