// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Toine Heijmans: På havet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Toine Heijmans: På havet

Skrevet af den 23. januar 2014 – 07:46Ingen kommentarer

Når man sejler på havet er det vigtigt med klare og velkendte rutiner. Hvis uheldet er ude skal man vide hvor alting befinder sig, så man kan bevare roen og tænke. Hvis man ikke længere kan tænke klart, bliver man først ført med af havet. Alt det ved bogens hovedperson Donald godt. Men selvom man er forberedt på lidt af hvert, er det ikke ufarligt at begive sig ud på åbent hav i en sejlbåd med en lille pige.

“På havet” er en anderledes fortælling om en far, der tager sin datter med ud på en sejltur fra Thyborøn i Danmark til Harlingen i Holland. I starten af rejsen blev jeg lettere irriteret på Donald over hans glemsomhed og lidt sjuskede opførsel. Irritationen blev sidenhen afløst af en undren over hans adfærd og til sidst i bogen blev jeg dybt bekymret for ham. Hen mod slutningen tager det hele noget af en drejning og jeg var helt uforberedt på slutningen, hvor Donald endelig når Holland. Historien er virkelig bygget godt op af forfatteren, der trænger ind i læserens tanker ved at skabe en undren over, hvad søren der sker for Donald på havet.

Lad mig præsentere dig for Donald. Han vil så gerne være en mand. En mand der tager beslutninger. Og en far, der er god for sin datter. Men derude på havet, hvor han troede at han rigtig kunne handle som en mand fejler han totalt. Både som mand og som far. Han mister dømmekraft og bliver stort set handlingslammet det øjeblik det går op for ham, at han har mistet sin datter på det åbne hav. Han taler med sig selv og overbeviser sig selv om at det ikke er relevant at kontakte kystvagten for assistance. Det er nervepirrende læsning, spændingen stiger og stiger og jeg fik lyst til selv at stige om bord, for at hjælpe den stakkels pige.

Undervejs på havet læser vi om Donalds forhold til hans arbejde, hvor han gang på gang føler sig forbigået. Han brænder dog heller ikke længere for jobbet og flygter ud på havet for at finde ro. En ro han måske slet ikke finder på havet. Vi hører også om hvor højt han elsker sin datter, og hvor taknemmelig han er over at hans kone lader datteren rejse med på den farefulde rejse. Man fornemmer en mand, der ikke trives, men først til aller sidst går det op for læseren, hvor alvorligt det står til.

På havet er en velskrevet, hyperspændende og ret overraskende bog, som måske skal være din næste læseoplevelse!

Toine Heijmans, På havet, Turbine, Januar 2014, 184 sider, På dansk ved Miriam Boolsen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.