// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Jørgen Mogensen: Jeg er ikke mig selv
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Anders Jørgen Mogensen: Jeg er ikke mig selv

Skrevet af den 8. juni 2013 – 14:46Ingen kommentarer

Jeg er ikke mig selv er noget så specielt, som surrealistisk autofiktion. Vi er her helt inde i barndommen på Anders Jørgen Mogensen. Det er en bog, der ikke er for børn, som hans andre bøger. Han har bl.a. tidligere skrevet den fantastiske fede novellesamling Virkeligheden er ikke virkelig og den foruroligende roman Kødet. Begge bøger handler om børn på vej til at blive voksne og hvordan denne verden væves sammen med stærkt surrealistiske elementer. Dog uden det virker forkert eller malplaceret. Nærmest som det er noget forfatteren har oplevet på egen hånd. Efter læsning af Jeg er ikke mig selv er denne læser ikke et sekund i tvivl om at forfatteren har solidt fat i hovedstolen undervejs i sin skrivning.

I bogen følger vi Anders gennem en række ultrakorte noveller eller kapitler. Der springes i tid og sted og langsomt vises opvæksten af en speciel lille dreng, med stærk hang til pomfritter, Batman og en gryende sex drift. Pomfritterne fylder meget, også i Anders mave. En nat hvor han har fået for mange kommer de op igen og på gulvet danner de halvt fordøjede pomfritter et ansigt. ”Ansigtet smilede og lo til mig. Så åbnede det munden og sagde: Alle dine drømme kan gå i opfyldelse, Anders. Hvis bare du ønsker det nok, så går de i opfyldelse.”

Batman fylder dagdrømmene. Her bliver det helt skævt, da hans far endeligt indvilger i at lege med. Faren er Batman og Anders er Robin. Igennem tegneserierne har der været forskellige Robin’er, men hvilken skal Anders være? ”Kunne det virkeligt være sådan at jeg ødelagde det hele nu hvor Batman endeligt havde vist mig tillid og taget mig med ud i natten? Ville alle mine drømme om at være ligeværdig med Batman falde til jorden fordi jeg ikke vidste hvilken rolle jeg skulle spille?”.

Det er en bog, der er hurtigt læst, men til gengæld kan den med stadigt stigende fornøjelse læses igen. Det er en bog, der rammer lige ind for mig, måske fordi jeg er vokset op i samme tid og har læst de samme tegneserier? Eller måske, fordi der er en lille splint af surrealistisk vanvid i os alle? ”Du var et glad barn, vær du glad for det Anders. Din ungdom kommer til at være forfærdelig og dit voksenliv bliver ikke meget bedre”.

Anders Jørgen Mogensen, Jeg er ikke mig selv, 118 sider. Fahrenheit, 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.