// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tom Gauld: Goliat
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Graphic novel

Tom Gauld: Goliat

Skrevet af den 13. august 2012 – 16:33Ingen kommentarer

Alle ved hvordan historien om David og Goliat ender med en sten i panden på kæmpen, men hvordan starter den? Historien starter om natten, mens Goliat sidder og skriver i fuldmånens skær. Han går ned til søen for at drikke en tår vand. Her løfter han en lille sten op af vandet, og ser tænksomt på den. Hans ukendte tanker afbrydes af en anden soldat, der gerne vil bytte sit papyrus-arbejde til patruljetjeneste – et bytte goliat er helt frisk på. Endnu engang slipper Goliat for krigerarbejdet og han kan holde sig til sin skrivepult.

Alt er fred og ro, lige indtil en kaptajn i filisternes hær får den ide, at israelitterne skal overvindes med list. Den overraskede Goliat udstyres med rustning og en skjolddrager. Goliat tvinges nu til dag efter dag at udfordre Israelitterne. Tiden går og Goliat finder ro i ensomheden mellem de to hære, lige indtil David skyder ham for panden og hugger hans hoved af.

Historien bevæger sig frem i et roligt tempo, lige til de sidste sider, hvor man bliver chokeret over den brutale slutning. Goliat er en både fed og mismodig læseoplevelse, hvor der vendes op og ned på fjendebillederne. Tegningerne er ultra enkle og farverne holdt i sort/hvid og brun, men man savner ikke flere detaljer eller farver. Det enkle udtryk styrker den stramme historie. Denne type graphic novel er helt klart en type tegneserie, der ikke ville kunne sælges i tegneseriens barndom.

Dengang var tegneserier mest underholdning og kun i meget begrænset omfang noget der vækkede stof til eftertanke, men så begyndte tingene at ændre sig i 70érne og 80érne. Tegneserier skulle ikke bare underholde. Nogle gik nye veje og skabte tegneserier, der skubbede grænser. Tegneserierne skulle have et budskab, ikke bare underholde. Det har taget mange år før tegneserier er kommet på lige fod med bøger og tegneserier bliver stadigt ikke taget helt alvorligt af de fleste.

Inden for tegneserieverdenen er der dog ikke nogen tvivl om, at tegneserier der vækker stof til eftertanke er slået igennem, især i form af graphic novels. Alene navnet og størrelsen gør at tegneserien minder mere om en bog – en bog hvor tekst og tegning gerne skal gå op i en højere enhed. Det er dog stadigt kun de færreste forlag, der binder an med de smalleste graphic novels. Et af de forlag der ikke er bange for at udgive skæve tegneserier og endda ting der ikke rigtigt er tegneserier, er forlaget Aben Maler. Aben Maler udgav for eksempel den fantastiske Post It Monstre, hvor tegning efter tegning (uden et eneste ord) begejstrede læsere over hele verden. Der kommer heldigvis endnu flere gode ting fra Aben Maler i fremtiden.

Udover at være en anderledes læseoplevelse, så er Goliat en graphic novel, der helt basalt leverer god underholdning – for det er heldigvis kernen i alle gode bøger, film, spil og tegneserier.

Tom Gauld, Goliat, 96 sider, Forlaget Aben maler, 2012.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.