// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kristiane Hauer: Ta´ selv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kristiane Hauer: Ta´ selv

Skrevet af den 11. september 2012 – 07:31Ingen kommentarer

Ta´selv er en vedkommende og usentimental fortælling, som rigtig mange kvinder vil kunne nikke genkendende til. Det er ikke altid lige let at være voksen i en verden fuld af valg og muligheder, og det er netop det forfatteren sætter fokus på. Bogens hovedperson er den normale og velfungerende unge kvinde Line. Hun gør sig relevante tanker om liv og fremtid. Hvilket job skal jeg vælge? Har jeg valgt den rette partner? Og hvornår er man lykkelig?

Det moderne liv i den vestlige del af verden er i høj grad et stort angstprovokerende tag-selv-bord. Vi vælger selv hvad vi vil, hvornår vi vil og med hvem vi vil det. Vi lever i et samfund med høj grad af frihed til at forme vores eget liv og forme vores egen lykke. Men der er også en bagside af frihedens medalje. Med mange muligheder følger mange valg, og hvordan kan man vide, hvornår man træffer det rette valg? Det kan være både stressende og angtprovokerende at skulle tage ansvar. Og det kan være svært at stoppe op og lytte til kroppens signaler, når søvnløsheden, mangel på appetit eller rastløsheden sætter ind, når der samtidig er deadlines på jobbet, byture i weekenden og træningsture der skal klares. Vi vil så gerne det hele.

Skildringen af menneskets måde at håndtere frihed og valg på er ikke et nyt emne i litteraturen. Men det gør nu ikke Ta´ selv uinteressant. Handlingen finder sted fra årtusindeskiftet og frem til i dag, og skildrer Line og hendes veninder fra omkring midten af 20´erne og frem til midten af 30´erne og deres problemstillinger er formentlig genkendelige for pænt mange kvinder i netop den aldersgruppe. Denne anmelder, som har samme alder som Line, har i hvert fald kunne genkende dele fra bogen fra sit eget og venindernes liv.

Bogens flashbacks er skrevet i jegperson, hvor vi kronologisk følger Lines og venindernes udvikling fra unge kvinder til vordende mødre og gifte kvinder. De afsnit der foregår i 2010 er skrevet i tredjeperson med “hun”, og her møder vi Line på et tidspunkt, hvor man som læser fornemmer, at hun ikke har det godt. Man ved bare ikke hvorfor. Skiftet giver fremdrift og spænding og fungerer fortællemæssigt ret godt.

Ta´ selv er en relevant og læseværdig dannelsesroman, som giver stof til eftertanke. Og så er der kun tilbage at håbe, at Kristiane Hauer forsætter med at gøre sig lige så skarpe observationer om moderne kvindeliv på godt og ondt. Så kunne det jo være at hun om 10 år kan sende en to´er på gaden om Line i perioden fra børnene er små til de løsriver sig, og man som kvinde må genopfinde sig selv som mere end blot mor. Og jo, det er der også allerede skrevet bøger om, men det gør det ikke mindre relevant.

I en hverdag fuld af valg skal jeg gøre det nemt for dig at vælge din næste læseoplevelse: Vælg Kristiane Hauers Ta´ selv.

Kristiane Hauer, Ta´ selv, Lindhardt og Ringhof, September 2012, 257 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.