// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christian Jungersen: Du forsvinder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Christian Jungersen: Du forsvinder

Skrevet af den 3. april 2012 – 09:12Ingen kommentarer

Christin Jungersens aktuelle roman Du forsvinder har været længe undervejs. Hans seneste bog, den meget roste og prisvindende roman Undtagelsen, udkom i 2004. Undtagelsen er udkommet i 18 lande og har herhjemme solgt rigtig godt.

Du forsvinder er fortællingen om læreren Mia og hendes ægtefælle Frederik, der er leder af en privatskole. Under en ferie på Mallorca kører han hurtigt og farligt i bil og de kommer ud for en ulykke. Frederik bliver skannet og det viser sig, at han har en svulst i hjernen, som skal fjernes. Svulsten sidder orbifrontalt, det vil sige i den forreste del af hjernen – der hvor vores personlighed også sidder. Efter operationen ændrer han sig derfor og det gør en hel del i deres hverdag også. Han kan ikke være alene, han er styret af sine lyster, han kan ikke sætte sig i Mias sted og han har ikke erkendt, at tingendes tilstand er ændret og at han derfor ikke bare kan møde igen på arbejde.

Det viser sig, at Frederik har begået økonomisk kriminalitet ved at bruge af skolens penge. Mia undrer sig i den grad over, at hendes ægetfælle, som har haft privatskolen som sit livsværk, har kunne finde på at svigte skolen. Lidt efter lidt stykker hun erindringer sammen til et billede, der viser, at hjerneskaden og dermed personlighedsændringen måske har taget plads i Frederik længe før svulsten blev opdaget. Er det svulsten og derfor hjerneskaden, der har gjort at Frederik har mistet sin dømmekraft? Eller har han godt vidst hvad han gjorde? Bogen sætter derfor fokus på skyld, uskyld og ansvar. Kan man dømme en mand for økonomisk kriminalitet, hvis det er ikke er hans skyld det han gør? Er det stadig hans ansvar?

Mia kommer med i en støttegruppe for pårørende til personer med erhvervet hjerneskade. Først finder hun sig slet ikke til rette i den nye verden med diagnoser, behandling, genoptræning og markante ændringer i hverdagen. Men så finder hun alligevel en form for trøst i gruppen, især da hun begynder at ses privat med advokaten Bernard, der er gift med den hjerneskadede Lærke.

Christian Jungersen er med romanen Du forsvinder med til at sætte fokus på de mennesker der er hjerneskadede og lever med de skjulte handicap, der kan opstå som følge af en hjerneskade. Der er tale om skjulte handicap fordi de ikke umiddelbart kan ses, som hvis der er tale om hel eller delvis lammelse. De skjulte handicap kan være svære at spotte for familie, venner og arbejdspladser, og derfor kan der gå noget tid før de opdages, og der kan sættes ind med genoptræning. De typiske skjulte handicap som følge af en hjerneskade er problemer med hukommelse, koncentration, træthed, manglende overblik eller overskud. Men det kan også være problemer med at orientere sig i tid, sted eller rum og det kan være problemer af følelsesmæssig karakter, hvor den hjerneskadede ikke kan sætte sig ind i andres følelser eller har upassende humør. Og så er der naturligvis også den klassiske problematik med manglende sygdomsindsigt eller erkendelse.

Bogen giver stof til eftertanke. Hvordan vil jeg selv have det med at leve sammen med en ægtemand, der mister evnen til at forstå mine følelser og som kaster sig begejstret over et projekt for at miste interessen efter få uger, når et nyt projekt dukker op? Vil jeg troligt år efter år stå ved hans side selvom han ikke længere er den mand jeg forelskede mig i? Eller vil jeg som Mia orientere mig mod andre mænd?

Bogen er velskrevet, interessant, spændende og oplysende på samme tid. Lur mig om den ikke går hen og sælger lige så godt som Undtagelsen.

Christian Jungersen, Du forsvinder, Gyldendal, Marts 2012, 464 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.