// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Iben Mondrup: En to tre – Justine
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Iben Mondrup: En to tre – Justine

Skrevet af den 14. maj 2012 – 13:35Én kommentar

“Der er en orange plet i mørket. En meteor er faldet ned. Jeg går i den retning. Hen mod varmen. Og huset. Flammerne er orange. De strækker sig op i himmelen rød strækker træet brænder. Mit hus brænder.” Sådan. Bang. Romanen En to tre – Justine starter med en brand. Den unge kvinde Justines kolonihavehus brænder ned. Ild er voldsomt, udslettende og fyldt med en altædende energi.

En to tre -Justine er en sammenbrudsroman om en ung kvinde, der mister sin kæreste, sit kolonihavehus og de værker hun havde forberedt til en udstilling på Statens Museum for kunst. Vi følger hende over en periode på to måneder, hvor hun befinder sig på kanten til vanvid (og vist nok også passerer grænsen til det lettere psykotiske). Selvom hun er mere eller mindre ude af kontrol og ganske destruktiv i sit forbrug af sex og alkohol besidder hun en energi og en lyst til kunsten, der hjælper hende gennem månederne. Hun eksperimenter med billedkunsten og stik imod forventningen når hun lige præcis i mål med at levere værker til udstillingen.

Justine er en kvinde, der tager hvad hun have af både mænd og kvinder og som er drevet af den energi (konstruktiv som destruktiv), der er forbundet med lyst og begær. Derfor er romanen også krydret med sanselige erotiske scener, uden at det dog gør bogen til en decideret erotisk roman. Det bærende tema i bogen er sammenbrudet og den udvikling Justine gennemgår. Ved hjælp af hendes fandenivoldske personlighed får hun hanket op i sig og bliver afklaret på hvor hun skal hen rent kunstnerisk. Et underliggende tema er den indirekte kritik af det mandsdominerede miljø omkring Kunstakademiet. Kunstakademiet, som forfatteren selv er uddannet fra.

Som læser skal man være forberedt på at dele af bogen er eksperimenterende i sin sproglige fremstilling. Så hvis du er til “lige ud af landevejen fremstillinger”, er der givetvis afsnit du vil finde en kende udfordrende at læse. Afsnit der ellers netop giver Justine den vigtige “på grænsen til vanvid”-stemme.

Iben Mondrup (f. 1969) er opvokset i Grønland, er billedkunstner, forfatter, kurator samt cand. phil. i Kunstteori og Formidling. Hun har selv designet omslaget på bogen og selv taget de udtryksfulde fotos på bogens bagside.

Iben Mondrup, En to tre – Justine, Gyldendal, 227 sider, Marts 2012.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.