// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carolly Erickson: Zarinaens datter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Kongehuset, Roman

Carolly Erickson: Zarinaens datter

Skrevet af den 18. maj 2011 – 21:42Ingen kommentarer

Nogle bøger, altså! Jeg kan ikke have kun een holdning til Zarinaens datter. Men jeg er nødt til at sige, at den er ufatteligt længe om at komme igang.

Bogen, der er skrevet som en gendigtning af, hvad der skete med den russiske zarfamilie inden de blev dræbt under den russiske revolution, fungerer ikke. Zarinaens datter er skrevet som en bog i bogen; et familiemedlem finder den hemmelige beretning om hvem Darja Gradov egentlig var. Ikke bare en hvilken som helst canadisk indvandrer fra Østeuropa. Nej, Darja Gradov var i virkeligheden datter af Ruslands sidste zar, Nicolai II. Vi møder den unge zarina, Tatjana – normalt går fortællingen jo ellers om, at det er Anastasia, der på mirakuløs vis undslap – og hun fortæller detaljeret, bramfrit og naivt om de unge år ved det kejserlige hof. Om tjenere, privatlærere, guld og silke. Og senere om de hårde vilkår for de fattige, den hårde vinter i Sibirien, kærlighed og klaustrofobien ved at være holdt fanget.

Idéen om en bog i bogen er sådan set god nok. Og historien fejler heller ikke noget. Jeg er sikker på, at forfatteren, der oprindeligt er historiker, har sørget for, at historien hænger sammen. De mange detaljer og personer gør historien yderst troværdig. Men det er også med til at gøre historien langtrukken og kedelig. Man kunne uden tvivl nemt have skåret en masse fra i indledningen og brugt lidt mere krudt på særligt den sidste del af bogen, om hvordan Tatjana og hendes elskede undslipper til Canada. Det går nemlig ualmindeligt stærkt og man får fornemmelsen af, at forfatteren havde travlt med at levere et manuskript op til deadline. Det er ærgerligt, for der er historien for alvor i gang.

Mange læsere vil nok sætte pris på kærlighedshistorierne, mens andre vil finde det fascinerende at lege med i gætterierne om, hvad der egentlig foregik mellem Tatjanas mor, zarina Alexandra, og den berygtede Rasputin.

Personligt ville jeg nok have sat pris på, at den var blevet redigeret minimum 100 sider ned. Det havde gjort historien skarpere.

Carolly Erickson: Zarinaens datter, 323 sider, Forlaget Punktum, 2011

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.