// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Matias Riikonen: Matara
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Matias Riikonen: Matara

Skrevet af den 12. juni 2024 – 07:55Ingen kommentarer

En ung gruppe drenge i en skov. Hver sommer er de på koloni, og hver morgen cykler de ud i skoven og i det de smider cyklerne fra sig er alt forvandlet: De almindelige drenge træder ind i deres eget voksenfri rige Matara, der er en gendigtning af det gamle Rom. Her tager de togaerne på, og forvandler sig til slaver og senatorer, til magtmennesker og simple soldater.

Det er en leg, men en alvorlig leg. Hvis man stikkes ned med soldaterne tr√¶sv√¶rd er man d√łd, og kan ikke komme ind i skoven resten af sommeren. Det er drenges fors√łg p√• at skabe en verden for dem selv, men den skabes i de voksnes romerske billede, med gr√•dighed og magtbeg√¶r, med √¶re og mandsmod, med herskere og undergivne.

Finske Matias Riikonens roman er originalt tænkt, og smukt skrevet. Skoven suser, landskabet bærer sin egen del af fortællingen, og langsomt men sikkert folder republikkens sidste dage sig ud i en ungdomsgendigtning. Det er på en gang romanens styrke og svaghed.

En styrke fordi originalitet og poesi smyger sig op af hinanden, og ih hvor jeg i starten n√łd referencerne fra alt lige fra b√¶kken Tibberen til konsulen Kajus. Det er drenge p√• kanten, der viser sammenhold og styrke, og som k√¶mper mod b√•de ydre og indre fjender. De s√¶ttes p√• pr√łver og pr√łver hinanden af i det sv√¶re ungdomsliv med tillid, forst√•else og k√¶rlighed.

Men det er ogs√• bogens svaghed, fordi det blev lidt for meget med denne uafvendelige gennemspilning af republikkens sidste dage, der forudsigeligt ruller sig ud for vores √łjne, men uden den √¶gte brutalitet og derfor m√•ske ‚Äď en smule fesen? Der er nu engang ikke noget Fluernes Herre over tr√¶sv√¶rd og parallellen er lidt for parallel og forudsigelig.

Man venter på at nu må der ske noget uventet, men det sker bare ikke, og endnu engang bliver Rubicon krydset, endnu engang trækker det op til the Ides of March…. Portrættet af lillebror og storebror og deres forhold til hinanden er dog smukt og bestemt din tid værd.

Matias Riikonen: Matara. 315 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Siri Nordborg M√łller, udkom 30. april 2024

Der er lukket for kommentarer.