// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jeppe Brixvold: I de levendes verden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jeppe Brixvold: I de levendes verden

Skrevet af den 21. august 2023 – 07:14Ingen kommentarer

Slavekysten, 1783. Den unge Paul Isert rejser til de danske kolonier i Guinea for at g√łre tjeneste som l√¶ge. Som et sandt barn af oplysningstiden har han en dr√łm om at kunne studere og beskrive den afrikanske natur, men han opdager hurtigt den brutale virkelighed.

Formålet med Danmarks tilstedeværelse er hverken nobel videnskab eller kristen mission, men alene slavehandel i barsk konkurrence med andre europæiske nationer. De lokale slås med hinanden om ære og land, og om at kunne tage krigsfanger nok hos modparten så man kan tjene penge på at sælge dem til europæerne.

De danske soldater er generelt fordrukne og optagede af at f√• deres del af fortjeneste p√• slavehandlen, men Paul Isert bliver fascineret af afrikanerne og de mange forskellige folkeslag, der bor omkring Guineakysten. Han forelsker sig i den lokal kvinde Tetele. Hun tilh√łrer den lokale adel, hendes familie er indblandet i det politiske spil ved den lokale konges hof og hun er ved at opl√¶res som pr√¶stinde i den lokale gudstro. Hendes bror Ayajo er trods sin unge alder en fremtr√¶dende officer, og alle tre hvirvles p√• hver deres m√•de ind i den brutale Sagbadrekrig som involverer b√•de afrikanere og europ√¶ere ‚Äď med voldsomme konsekvenser for dem alle.

Dermed begynder en fort√¶lling om dansk kolonihistorie, slavehandel, de vestindiske og amerikanske slaveplantager. Det er en stort t√¶nkt fort√¶lling, der fors√łger at give et bredt billede af europ√¶ernes forbrydelser og konsekvenserne for de mennesker, der blev taget som slaver og sendt tusindvis af kilometer v√¶k, men ogs√• af de mange stammer i det nuv√¶rende Guinea, deres gudstro og levevis og hvordan de, der blev tilbage oplevede m√łdet med danskerne og de √łvrige europ√¶ere. Det er en bog, der vrimler med mennesker, begivenheder og steder ‚Äď og guder ‚Äď og som breder sig over 926 sider.

Det er desv√¶rre alt, alt for meget. Jeg tvivler ikke p√•, at der ligger en grundig research bag, men for meget research kan ogs√• dr√¶be en roman, n√•r detaljerne f√•r lov til at overtage og handlingen g√•r i tomgang. Historien om Paul Isert er sp√¶ndende og vedkommende, men b√•de Teteles og Ayajos dele af romanen er langtrukne og fyldt med mennesker (igen: og guder) der spadserer hen over siderne for s√• at forsvinde sporl√łst igen uden deres eksistens gav mening for hverken handlingen eller personkarakteristikken eller egentlig bidrager med s√• meget andet. Derfor fungerer I de levendes verden desv√¶rre heller ikke som roman, og jeg var faktisk flere gange undervejs ved at opgive at komme igennem den.

Jeppe Brixvold: I de levendes verden. 926 sider, Gyldendal. Udkom 9. juni 2023

Der er lukket for kommentarer.