// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karin Erlandsson: Hjem
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Karin Erlandsson: Hjem

Skrevet af den 10. august 2023 – 07:00Ingen kommentarer

Igennem årtusinder har havet været forudsætningen for menneskernes liv på Ålandsøerne. De lille øgruppen mellem Sverige og Finland – i dag hører de under Finland, men har selvstyre – har altid levet af skibsfart under de vilkår, man nu har når man bor på øer i den botniske bugt.

I Erlandssons Hjem får vi ti nedslag i livet på Ålandsøerne over tusind år. Fra vikingetiden til vore dage, fra dengang mænd drog på togt til fjerne lande til nutidens færgedrift og fiskeri. Engang var det kun mændene, der drog ud, mens kvinderne blev tilbage og passede hjem og børn – og håbede på at havet lod deres mænd komme hjem igen.

Andre gange har havet også bragt sorg og krig til øerne, der med sin placering også har strategisk betydning for Østersøen og derfor også har været udsat for invasioner, når Sverige og Rusland har været i krig. I vore dage går det mere fredeligt for sig, men stadig fylder havet og færgerne i beboernes liv.

Hver for sig er de almindelige mennesker, små skæbner i en lang historie, men når de selv kommer til orde sætter de fokus på det levede liv igennem tiden. Om kærestesorg og forelskelse. Om børn og gamle forældre. Om hverdagens slid, men også om at kunne se bag horisonten og få glæde og inspiration udefra. Tiderne ændrer sig – havet forbliver det samme.

Hjem er en stærk skildring af et samfund igennem historien, om kvindernes liv og mændenes fravær. Om krig og fred og alt det, der ligger imellem. Men først og fremmest er det ti små meget fine portrætter af kvindeliv og øliv på havets betingelser.

Karin Erlandsson: Hjem. 288 sider, Straarup & Co. Oversat af Jacob Jonia, udkom 28. maj 2023

Der er lukket for kommentarer.