// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hanna Krall: Hjerterkonge
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Hanna Krall: Hjerterkonge

Skrevet af den 20. juni 2023 – 07:56Ingen kommentarer

Izolda elsker sin mand betingelsesløst, og hun vil gøre alt for ham. Det er ikke bare smukke ord fra en kærlighedssang, for ægteparret er polske jøder, nazisterne har besat landet og livet i ghettoen er en kamp for at overleve. Indtil den dag, hvor hendes Szajek bliver deporteret og Izolda sætter sig for at redde ham ud af koncentrationslejren.

Det bliver en rejse igennem et krigshærget, menneskeligt og fysisk ødelagt Europa, hvor Izolda er parat til alt for at overleve og finde sin mand. Hun afsværger sin familie, sin tro, forklæder sig og overlever både vold, tortur, voldtægt og udnyttelse for at nå sit mål. Hun oplever udryddelserne på første hånd, og bliver endda selv deporteret til Auschwitz.

Hun møder overgrebsmænd og mordere, Dr. Mengele og SS officerer, men også almindelige mennesker der forsøger at hjælpe midt i krigens uhyrligheder. Aldrig slipper hun sit mål af syne: genforeningen med sin mand, sin hjerterkonge.

Hanna Krall skriver kortfattet og prunkløst med Izoldas determinerede og samtidig forundrede øjne. Det er en beretning fra hjemmefrontens mest modbydelige bastioner, fra Polen, Østrig og Tyskland selv, hvor krigen ikke kun udkæmpes af soldater, men som en total udryddelseskrig, der ikke kun har til formål at dræbe mennesker, men at udslette selve deres menneskelighed.

Hjerterkonge balancerer mellem det absurde og det skrækkelige. Izolda er foruroligende konsekvent og skræmmende i sin determination, en kvinde der er uhyggelig tilpasningsdygtig og samtidig aldrig nogensinde giver slip på sine egne følelser – selvom hun tvinges til at slippe alt andet, for at overleve. Hjerterkonge er grusom, men rørende.

Hanna Krall: Hjerterkonge. 152 sider, Forlaget Olga. Oversat af Hanne Lone Tønnesen, udkom 4. april 2023

Der er lukket for kommentarer.