// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tessa Hadley: Fri kærlighed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Tessa Hadley: Fri kærlighed

Skrevet af den 10. juni 2023 – 06:06Ingen kommentarer

Sikken en litterær perle Fri kærlighed af Tessa Hadley er.

Det er helt vidunderligt, når man går i gang med at læse en bog, hvor man ikke er helt sikker på, hvor den bærer én hen, og hvad det er for en fortælling, den egentlig vil fortælle, og man så bare bliver blæst bagover. Hvor man virkelig bliver overrasket både af sproget men så sandelig også af fortællingen. Siderne i Fri kærlighed vendte sig selv, og historien om Phyllis sidder stadig i min krop.

Vi er tilbage i 1960’ernes England under det ulmende ungdomsoprør, hvor den 40årige Phyllis lever et sorgløst liv som hjemmegående forstandsfrue med mand, to børn, hushjælp og ugentlige møder i de forskellige klubber og foreninger i byen, som bestyres af de hjemmegående fruer.

En aften får familien Fisher besøg af den unge Nicky, som er søn af et vennepar, og den ellers meget formelle og lidt anstrengte middag tager en noget uventet og anderledes drejning, da Phyllis pludselig er på jagt efter en bortkommen sko hos naboen. Og dér i sommernatten oplever hun, at hendes og den unge Nickys læber mødes i et kys.

Det kys er startskuddet for den formidable fortælling, hvor Phyllis træffer et meget modigt og uventet valg, og går imod alle de normer, forventninger og konventioner, der er til, hvordan en forstadsfrue skal leve og udfylde sin rolle som kvinde og hustru. Vi kommer med ind de mørke, skumle, fattige og spændende kvarterer af London, hvor lugten af pis og pot næsten siver ud af siderne. Der hvor kunstnerne, de studerende og de utilpassede bor. Vi er med til raveparties, demonstrationer og oplever gennem Phyllis, hvordan det er pludselig at se verden med nye øjne, og hvor svært det kan være at finde sine egne ben at stå på, at danne sig sin egen mening og pludselig at være en fremmed i forhold til alt det, man er vokset op i og med.

Som udgangspunkt er romanen fortalt ud fra Phyllis’ synspunkt, men det giver en god dynamik, at begivenhedernes gang også fortælles, opleves og ses fra de andre familiemedlemmers synspunkter. For hvordan er det pludselig at være ladt tilbage i et stort hus uden kone og uden mor? Tessa Hadley skriver godt, og hun holder læseres blik fæstnet til ordene, da hun også er dygtig til at komme med spændende drejninger og voldsomme plottwists,  – som i den grad sætter begrebet ’Fri kærlighed’ under lup.

Forfatter Tessa Hadley besøger Louisiana Literature til sommer, og jeg glæder mig til at læse mere fra hendes hånd, for sikken dog en læseoplevelse Fri kærlighed var.

Fri kærlighed får mine varmeste anbefalinger.

Tessa Hadley; Fri kærlighed; oversat af Birgitte Steffen Nielsen; Politikens Forlag; 326; 2023

Der er lukket for kommentarer.